Nie wiem czy jest tu jeszcze ktoś tak bardzo zakręcony na punkcie placków, ale ja z pewnością do tych osób należę. Co więcej, placki czy jak kto woli, penkejki uwielbiam i uwielbiają je również moje dzieciaki. Robię je gdy tylko najdzie mnie ochota, nie mam za dużo składników pod ręką, potrzebuję przemycić trochę warzyw dzieciom lub po prostu śpieszy mi się z rana. Ponadto średni czas wykonania placków to max 15 min i chyba to lubię w nich najbardziej. A co do przemycania warzyw to polecam placki z cukinii na słodko bo szczerze – wymiatają. W takie śniadaniowe placki ładuje co popadnie, czy to banany, jabłka, płatki owsiane lub po prostu tradycyjne za to z mega dodatkami! Co więcej placki z brzoskwiniami to właśnie był taki kulinarny eksperyment z uwagi na brak innych owoców pod ręką. Jak wyszły? No, rewelacyjnie dlatego szybko zostały obfotografowane 😉
Magda
Dodatkowo poniżej znajdziesz inne pomysły na placuszkowe śniadanie 😉 :
- Placki z borówkami
- Placuszki owsiane z jabłkami
- Placuszki z cukinii na słodko
- Pancakes z mascarpone
- Serniczki czyli placuszki z twarogu
- Placki z jabłkami
- Placuszki bananowe
- Placki z brzoskwiniami
The form you have selected does not exist.
Składniki na placki z brzoskwiniami:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 duża lub dwie małe brzoskwinki + 1 do przybrania
- masło/oliwa do smażenia
- syrop z agawy lub syrop klonowy
Zaczynamy od połączenia suchych składników. W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz sól.
Brzoskwinie myjemy, obieramy, wyciągamy pestkę i blendujemy lub rozgniatamy widelcem.
Następnie w drugiej miseczce łączymy jogurt, mleko oraz zblendowane brzoskwinie.
Placki z brzoskwiniami smażymy na oliwie lub maśle na średnim ogniu z obu stron aż uzyskają rumiany kolor.
Na usmażone placki kładziemy kawałki świeżych brzoskwiń i polewamy ulubionym syropem.
Smacznego!!!
muszą być pyszne! 🙂
o tak!