Jajecznica z kurkami i boczkiem to przepis stary jak… no w sumie to dokładnie sama nie wiem skąd się wziął ale pamiętam go jeszcze z dzieciństwa. Pewnego wieczoru gdy standardowo obydwoje buszowaliśmy po kuchennych szafkach, przypomnieliśmy sobie o kurkach jakby czekających właśnie na ten moment w naszej lodówce. Decyzja była jednogłośna, bo na samą myśl o zapachu smażonych kurek ślinka mi cieknie aż do samiutkiej ziemi, robimy jajecznicę z kurkami. To nic, że późno, to nic że w cycki wcale nie idzie, po prostu zabraliśmy się za jej przygotowywanie. Po niecałych 15 minutach przyszedł moment gdzie przy ulubionym serialu z talerzami pod brodą zasiedliśmy wygodnie na kanapie. Całe szczęście, że w ostatniej chwili tuż przed samym moim rzuceniem się z widelcem na talerz, Maciek się ocknął i rzucił hasło aby zrobić fotki. No niby nic takiego, w końcu to tylko jajecznica z kurkami… ale ponoć nawet wodę na herbatę niektórzy potrafią przypalić, także przedstawiamy Wam naszą wersję tego cudeńka.
Magda
Składniki na 2 porcje:
- 100 gram kurek
- 50 gram boczku
- 1/2 główki cebuli
- 4 jajka
- 1 łyżeczka masła
- sol i pieprz
- oliwa
Jeżeli macie nadmiar kurek, polecamy sprawdzić przepis na nasze quiche z kurkami i porem oraz tagliatelle z kurkami idealne na obiad 🙂