Śniadanie – nie trzeba nikogo uświadamiać, iż jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale z własnego doświadczenia wiem, iż nie wszystkim z rana w głowie jest przygotowywanie posiłku – zazwyczaj kawa i do pracy! Chrupki do mleka które dostaniemy w każdym supermarkecie zazwyczaj maja multum cukru, a kupne musli no sami wiecie, nie wiadomo skąd i jak stare są owoce i orzechy. Dlatego mamy super rozwiązanie! Dobór składników a przede wszystkim cukru zależy tylko od Was! Sami spójrzcie jest to idealny przepis na domowe musli.
Składniki na domowe musli:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 200 g mieszanki z owoców i orzechów /możemy wrzucić dosłownie to na co mamy ochotę/
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie:
- 2 łyżeczki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż miód wszystko pokryje. Następnie płasko wykładamy masę do naszej formy do pieczenia. Pieczemy w 180C 10 minut po czym mieszamy przekładając składniki na drugą stronę i ponownie pieczemy przez 10-15 minut. Gotowe musli pozostawiamy do wystygnięcia mieszając co jakiś czas aby się nie skleiło. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Wlasnie skonczylam ! Wyszlo pysznie ! Dziekuje za tak pyszny przepis ! 🙂
Po raz kolejny robię musli według waszego przepisu, ale dziś wyjątkowo zaciekawiło mnie ostatnie zdjęcie pod przepisem, a dokładnie czerwona polewa/mus w szklaneczce między musli, a jogurtem. Czy można podpytać co to?? Chętnie zmałpuję 🙂
Pozdrawiam!
to jest konfitura z wiśni możesz zastąpić dżemem też będzie pysznie 🙂
Dzięki za odpowiedź!