O matko, jak ja uwielbiam słodycze i różnego rodzaju desery oraz słodkości. Jedyne nad czym dość często ubolewam to fakt, że nie idzie tam gdzie najbardziej bym chciała. Ja oczywiście doskonale rozumiem fakt, że skoro się je, to również się tyje, ale dlaczego to wszystko idzie w uda i dupkę a nie np. w cycki? No niestety nad wszystkim nie da się zapanować ale mam sposób dzięki któremu tego wszystkiego idzie znacznie mniej! Czyli zdrowsze zamienniki 😀 A jeszcze lepiej, gdy przygotowujemy je sami w domu, bo tylko wtedy mamy 100% pewności co do zawartości takich łakoci. Domowa nutella to właśnie taki mój zamiennik i choć w dzieciństwie zajadałam się nią w niebotycznych ilościach dopiero jak dorosłam i wzrosła świadomość co do spożywanych posiłków to dopiero wtedy zorientowałam się co jest na rzeczy. Ta domowa nutella idealnie się sprawdzi na kanapkę, tosta lub na przykład jako dip do owoców – i to jest chyba właśnie moja ulubiona wersja jej jedzenia. Zajada się nią także mój przedszkolak, największy mój kulinarny krytyk, także z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić.
Magda
Koniecznie zajrzycie tez po bogatą w dodatki ale odchudzoną wersję pysznej czekolady z musli i suszonymi owocami.
The form you have selected does not exist.
Domowa nutella, składniki:
- 2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Zaczynamy od przełożenia orzechów na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Orzechy pieczemy 15 min w 200°C .
Podpieczone orzechy pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia a następnie zabieramy się za zdejmowanie z nich skórek. Można robić to ręcznie, ale my w tym celu używamy szklanki. Czyli do dużej szklanki wkładamy garść orzechów, druga dłonią zakrywamy wylot i mocno potrząsamy. Po tym zabiegu większość skórek orzecha sama odpada 🙂
Obrane orzechy przekładamy do malaksera i mielimy przez minimum 10 min do uzyskania mokrej, gładkiej orzechowej masy.
Następnie dodajemy całą resztę składników i gotowe!
Krem przechowujemy w lodówce.