Całe to domowe pieczenie wkręca mi się już coraz bardziej. Po pierwsze, i chyba najważniejsze to wiem co jem. Po drugie, to mam już dość pieczywa, które mi niestety nie smakuje. I choć mam kilka swoich sprawdzonych produktów w różnych sklepach to jedzenie domowego chleba po prostu sprawia mi dużą frajdę. Do tej pory pokazaliśmy Wam przepis na
domowe bułeczki i moje ulubione scones. Teraz przyszła pora na chleb z garnka i muszę nieskromnie przyznać, że ten przepis po prostu wymiata! Ten chleb z garnka z pestkami jest pyszny i prosty w wykonaniu. Jedynym jego minusem jest fakt, że zbyt zbyt szybko znika ale to z pewnością efekt chrupiącej skórki.
Magda
P.S. A oto nasze pomysły na inne domowe wypieki:
Składniki na chleb z garnka z pestkami słonecznika:
- 750 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki ciepłej wody
Zaczynamy od wymieszania w misce wszystkich suchych składników czyli mąki, soli, cukru, drożdży oraz pestek słonecznika.
Następnie do suchych składników dodajemy mokre czyli olej oraz ciepłą wodę.
Wszystko dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wyrabiamy je na blacie aż będzie sprężyste.
Ponownie wkładamy je do miski pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 45 min.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik razem z żeliwnym garnkiem lub naczyniem żaroodpornym wraz z przykrywką do 220°C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do nagrzanego naczynia i nacinamy je z wierzchu nożem.
Chleb pieczemy pod przykryciem w 200°C przez 30 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 25 minut.
Gotowy chleb wyjmujemy z naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jaka waga tych drożdży bo są różne , szkl ma 200 czy 250 ml?Takie informacje by się przydały
nie wiem tylko jaka ta maka powinna być, przy pieczeniu to jest bardzo ważna sprawa a precz najważniejsza! 🙂
Najlepiej mąka typ 650 i na tę ilość mąki to 0.5 litra ciepłej wody.
Jak mam wejść w przepis ?
Nie wiem…