Lubicie ekspresowe sałatki? Powinnam zapytać: kto ich nie lubi? ;p Ta warzywna sałatka z tuńczykiem, którą Wam proponujemy jest sycąca, pożywna wręcz idealna na lunch bądź inny posiłek, a do tego wszystkiego ekspresowa w wykonaniu. Przygotowanie składników trwa tyle co ugotowanie makaronu 🙂 Czego chcieć więcej?
Po więcej pomysłów na sałatki klikajcie TU !
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 szkl. ugotowanego makaronu /wstążki/
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1/2 średniej czerwonej cebulki
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie kroimy w kostkę: cebulkę i ogórki kiszone.
Następnie w sporej misce łączymy pokrojone w kostkę warzywa, kukurydzę, groszek i ugotowany makaron /pamiętajmy aby go spłukać zimną wodą, wtedy nie zacznie nam 'mazać’ się w sałatce/.
Na koniec dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ja ostatnio tez jem dużo tuńczyka, też z puszki – pycha, tylko zastanawiam się czy to jest w ogóle zdrowe…
tuńczyk pyszotka-jak je się z umiarem to nie powinno zaszkodzić 😉