Nie wiem dlaczego, ale ta sałatka z kapusty pekińskiej to już taki lekki powiew zbliżającej się wiosny. Może to zasługa sosu z jogurtu naturalnego, koperku, a może po prostu to połączenie składników ma coś w sobie iście wiosennego, ale to już pozostawimy Wam do oceny 😉 Ja wiem jedno, ta sałatka z kapusty pekińskiej oprócz ciekawej propozycji przekąski, idealnie nadaje się na lunch do pracy, wiem bo sam to przetestowałem. Dodatkowo dzięki makaronowi jest syta, a połączenie kukurydzy, koperku, szynki i kapusty pekińskiej jest naprawdę rewelacyjne.
Ostatnio robimy dość dużo sałatek tak jak ta sałatka ryżowa z tuńczykiem i jajkiem czy też makaronowa z pieczonymi warzywami, dzięki temu mamy zawsze w lodówce coś na szybko do zjedzenia. Jak zauważycie wszystkie te sałatki mają wspólną cechę którą jest dodatek ryżu bądź różne makarony, żeby były bardziej syte (a to wszystko po to, żeby móc zabrać je na lunch). Co ciekawe, nawet nasze dzieci lubią ją jeść, ale to chyba dlatego, że po prostu jest kolorowa. Tak czy siak, mamy tu dodatkową dzienną porcje warzyw!
Maciek
P.S. Dodatkowo podrzucam nasze pomysły na inne makaronowe sałatki:
- Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami
- Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
- Warzywna sałatka makaronowa z szynką i serem
- Sałatka makaronowa z tuńczykiem
- Sałatka z kapusty pekińskiej z makaronem
- Makaronowo-warzywna sałatka z tuńczykiem
- Sałatka makaronowa z sosem balsamicznym
- Sałatka makaronowa z awokado
Sałatka z kapusty pekińskiej z makaronem, składniki:
- 1 średniej wielkości główka kapusty pekińskiej
- 100 g makaronu tagliatelle
- 500 g szynki w kawałku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 świeży ogórek
- pęczek kopru
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania makaronu według przepisu na opakowaniu. Następnie odlewamy przez sitko i zlewamy go zimną wodą żeby się nie kleił. Pozostawiamy do ostudzenia i kroimy w mniejsze kawałki.
Szynkę oraz ogórek kroimy w około 1 cm kostkę.
Umytą kapustę pekińską drobno siekamy.
W dużej misce łączymy posiekaną kapustę, makaron, ogórek, szynkę oraz posiekany koperek.
Następnie przygotowujemy sos łącząc: jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
Na koniec dodajemy do miski z warzywami sos i całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!