Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami – mówię Wam to jest sztos! Pierwsza klasa wśród sałatek i mercedes pomiędzy innymi przystawkami jakie ostatnio jadłam. Dojść tylko nie mogę jakim cudem wcześniej na to nie wpadliśmy. Tak właściwie to w głowę zachodzę jakim cudem ja na nią nie wpadłam, bo uwaga – autorem tej sałatki jest Maciek! Wpada w piątek do domu i mówi, że sprawę przemyślał /a przyjmowaliśmy gości w ten dzień po pracy/, że on się zajmie przygotowaniami tylko, żebym dzieci ogarnęła i usunęła się z kuchni. Najpierw trochę zrobiło mi się przykro, później już odpuściłam i tak sobie pomyślałam, że albo znudziła mu się moja kuchnia albo na coś wpadł! I tak też było. Pomysł miał wprost genialny, a te pieczone warzywka to po prostu jakaś magia! A to wszystko w bardzo prostym przepisie!
Magda
The form you have selected does not exist.
Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami:
- opakowanie makaronu farfalle
- 2 małe cukinie
- 2 papryki czerwone
- 1 duża cebula
- słoik suszonych pomidorów w oleju
- 100 g łuskanych pestek słonecznika
- 2 garści rukoli
- sól i pieprze do smaku
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 240C i ustawienia na grzanie z góry (ewentualnie zapiekanie).
Następnie wstawiamy makaron do gotowania i gotujemy go al dente według przepisu na opakowaniu. Po odlaniu należy go zlać zimną wodą.
Gdy piekarnik się rozgrzewa szykujemy warzywa. Cukinie, cebulę i paprykę kroimy w grube plastry i układamy na blaszce do pieczenia. Lekko skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż skóra na papryce zacznie się przypalać.
Po wyjęciu warzyw z piekarnika obieramy paprykę ze skóry i wszystkie warzywa kroimy w duże około 2 centymetrowe kawałki.
Gdy warzywa się pieką a makaron gotuje, możemy jeszcze przygotować pestki, które wrzucamy na patelnię i prażymy aż zaczną wydzielać aromat (ale się nie przypalają).
Następnie pomidory wyciągamy ze słoika i kroimy w paski.
Wszystkie składniki włącznie z rukolą umieszczamy w misce i mieszamy. W zależności od gustu możemy dodać więcej oliwy ze słoika z pomidorami.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, ale następnego dnia, gdy składniki się przegryzą to już jest po prostu sztos!
Jeżeli sałatka przypadła Wam do gustu to polecamy również:
1. sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
3. sałatka makaronowa z sosem balsamicznym
Po więcej pomysłów zajrzyj do zakładki: SAŁATKI