Idealne śniadanie roladki z chleba tostowego to obowiązkowy przepis na weekendowe śniadanie 😉 Pyszne, aromatyczne i sycące roladki to jedno z ulubionych dań naszych dziewczynek. Dodatkowo są proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Lubimy je serwować, gdy przed nami długi dzień poza domem bo zaspokajają głód na naprawdę sporo czasu.
A jak powstała ich koncepcja? Jak zwykle Maciek zużył to co było w sobotę rano w lodówce 😉 Mój Maciej ogólnie jest mistrzem w posiłkach typu zero waste. Jak Gdy w moim mniemaniu jest pusto czyli nie ma nic w lodówce, to podchodzi do niej on i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki wyciąga z niej składniki. Mija chwila, i za jakiś moment smaczny posiłek ląduje na naszych talerzach. Tak było i tym razem. Z resztą co ja tu będę się rozpisywać koniecznie spróbuj tego przepisu na te roladki z chleba tostowego!
Magda
P.S. Z chleba tostowego można zrobić naprawdę fajne rzeczy, czy próbowaliście już naszych tostowych babeczek z jakiem i bekonem. Jeżeli nie to polecam je również wypróbować:)
Składniki na roladki z chleba tostowego:
- 12 kromek chleba tostowego
- 6 parówek
- 12 plastrów ulubionego sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól i pieprz
- masło do smażenia
Na początku łączymy w misce jajka z mlekiem a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy całość aż mleko z jajkiem się połączą.
W drugiej miseczce łączymy ketchup z majonezem a parówki kroimy na połówki.
Następnie zabieramy się za przygotowanie roladek. Każdą kromkę chleba rozwałkowujemy.
Następnie na wierzch nakładamy trochę mixu ketchupowo majonazowego i układamy połówkę parówki, ser i zawijamy.
Tak zwinięty chleb obtaczamy w jajku z mlekiem i kładziemy na patelnię z roztopionym masłem aby miejsce łączenia obsmażało się nam na początku.
Roladki z chleba tostowego smażymy z każdej strony aż się ładnie zarumienią.
Gotowe, smacznego!