My jak już Wiecie, próbujemy ułatwiać sobie życie sposobami na szybkie i smaczne jedzenie. Wiecznie szukamy idealnego rozwiązania na połączenie dobrego smaku z ekspresowym wykonaniem. Pewnego dnia zastanawiając się nad idealną, sycącą przekąską, wpadliśmy na pomysł aby urozmaicić standardowy sposób podania iście amerykańskiego mac & cheese /czyt. makaronu z serem/. Serowo-makaronowe muffiny, które mają super kształt i wielkość rewelacyjnie pasują do imprezowych przekąsek i nawet na zimno smakują idealnie.
Składniki /6 muffinów/:
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- 3/4 szklanki sera typu parmezan
- 1/2 małej czerwonej cebulki
- sól i pieprz
- szczypiorek
Przygotowujemy makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. W garnuszku roztapiamy masło po czym energicznie mieszając dodajemy mąkę. Powoli dolewamy mleko i nadal dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Następnie dodajemy ser, cebulę, doprawiamy do smaku i wrzucamy makaron. Tak przygotowaną masą wypełniamy naszą formę do muffinek. Pieczemy w 180°C przez 30-40 min. aż się zarumienią. po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 15 min. po czym delikatnie wykładamy z formy i posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.
Proste do zrobienia I wyglada przepysznie. Juz wiem co bedZiemy jesc dzisiaj na lunch
Czy ser powinien być tarkowany? Czy taki sproszkowany parmezan też będzie w porządku? W opisie nie znalazłam informacji na ten temat, a na zdjęciu wydaje mi się, że widzę paseczki sera. Uwielbiam przekąski tego typu, z chęcia wypróbuję przepis, ale aktualnie na stanie mojej lodówki jedynie parmezan w „proszku”.