Ohhh jak ja uwielbiam takie dnia, chrupkie brzegi, smakowity środek i ten cheddar podkreślający smak całej potrawy- po prostu pycha. Sakiewki z tortilli zaczęliśmy robić niedawno i są ładnie mówiąc, zarąbiste! Nieskomplikowany przepis pozwoli każdemu na przygotowanie takich smakowitości 😀 Dla gości lub do wieczornego filmu z pewnością będą pasowały do większości okazji. Pamiętajcie aby pałaszować je na ciepło bo wtedy smakują najlepiej!
Składniki na 12 sztuk:
- 3 duże placki tortilli
- 100g sera cheddar
- 8 plastrów bekonu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- płatki chilli
- słodka papryka
- sól i pieprz
- oliwa
- kolendra
Zaczynamy od usmażenia plastrów bekonu na chrupko. Po usmażeniu odkładamy je na papier aby zdjąć nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie wycinamy z każdego plastra tortilli po 4 koła o średnicy ok 10-12 cm aby wypełniły wraz z bokami wgłębienie w blaszce do muffinów.
Następnie zabieramy się za przygotowanie farszu. Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy z cukrem na oliwie. Następnie do patelni z cebulą dodajemy kukurydzę i fasolę.
Gdy wszystko nam się ładnie podsmaży doprawiamy całość przyprawami.
Do każdego wgłębienia formy do muffinek wkładamy wycięte koło z tortilli. Następnie przekładamy farsz, dodajemy startego sera i z wierzchu posypujemy pokruszonym bekonem.
Sakiewki pieczemy 20 min w 180°C
Przed podaniem posypujemy sakiewki z tortilli świeżą, posiekaną kolendrą.
Wyglądają bardzo apetycznie:)))
Polecamy skorzystanie przepisu 🙂
Bardzo smaczneJak zawsze,dzięki za przepis-
Polecam !!!
Nie ma za co 😉
Super smakuje z dodatkiem ostrego sosu.
zdecydowanie 🙂