Święta już za kilka dni, więc rzutem na taśmę dodajemy ostatni wpis z kategorii świątecznej i już od jutra zaczynamy szykować potrawy na Wigilijną kolację. Może nie u wszystkich ale u nas z pewnością ryba po grecku jest daniem obowiązkowym na świątecznym stole. W tym roku szykujemy jeszcze śledzia w wersji light i ten przepyszny sernik z nutą cytrynową. Na całe szczęście prezenty mamy kupione, zapakowane więc zostanie nam wpaść w wir gotowania… Przepis na tę przepyszną rybę po grecku Maciej serwuje co roku i nie sposób jest ją zepsuć 😉 Smacznego!
Ryba po grecku, składniki:
- 6 płatów fileta z mintaja
- 4 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2-3 łyżki koncentratu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2/ łyżeczki curry
- sól, pieprz
- mąka
- olej
Przygotowania ryby po grecku zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia ryby. Następnie filety kroimy w 2-4 cm kawałki (zależy jak duży kawałek lubi się mieć na widelcu). Umyte i osuszone filety doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (tak żeby w całości zakrył dno patelni). Doprawione kawałki ryby obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Następnie zdejmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy. Z patelni zlewamy resztkę oleju, jednak jej nie myjemy 😉
Na tarce o dużych oczkach trzemy marchewki oraz pietruszkę. Wrzucamy na naszą „brudną” patelnię i smażymy przez 2-3- minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę. Smażymy przez 2 minuty po czym dodajemy koncentrat oraz przyprawy. Smażymy przez jeszcze 2-3- minuty aby smaki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do naczynia przekładamy kolejno warstwę warzyw następnie warstwę ryby i ponownie warzywa. Ryba po grecku smaczna jest od razu ale jeszcze lepiej smakuje następnego dnia.
Uwielbiam rybę po grecki!!
Wow…moje ulubione danie
u mnie jest wersja z dorszem 🙂
też zapewne przepyszna 🙂
Jadłam w domu na Świętach i to w dwóch wydaniach, była pyszna:)
🙂
Bardzo lubię taką rybkę. 🙂 Super przepis. 🙂 Pozdrawiam
Przepis idealny – u mnie nie dodaję curry, ale za to do warzyw dodaję cząber – na oko, jak kto lubi – smak jest genialny!