Na początek ciekawostka odnośnie powstawania quesadillas z kurczakiem do tego wpisu. Przygotowanie zdjęć do potrawy zajęło nam aż 3 imprezy!! 😉
Kiedyś postanowiliśmy przygotować je na jedno z sąsiedzkich spotkań. Wyszło jak wyszło i zabrakowało nam czasu na zrobienie zdjęć bo jak goście spróbowali to w moment się rozeszło a zrobiliśmy wtedy w ilości dwa razy większej niż podana w przepisie. No ale podbudowani tym jak danie im smakowało postanowiliśmy zrobić ponownie. Niestety dla nas taka sytuacja powtórzyła się na kolejnej imprezie 😉 wszystko było już przygotowane wyjęliśmy quesedillas z piekarnika ale znów pojawili się goście (jak zawsze punktualni) więc już darowaliśmy sobie wyciąganie sprzętu i robienie zdjęć a zajęliśmy się nimi. No i w końcu za 3 razem wszystko przekalkulowaliśmy i za przygotowanie zabraliśmy się odpowiednio wcześniej. Placki które zabieraliśmy do sąsiadów wcześniej bez pieczenia przygotowaliśmy (to jedna z super zalet tego dania bo wystarczy wrzucić do piekarnika jak już jesteśmy na miejscu) i zapakowaliśmy zostawiając jeden do zdjęć.
Wyżej opisana historia bardzo dobrze świadczy o tym daniu, bo zainteresowanie nim jest serio mega duże. Tą i inne przekąski znajdziecie na blogu w kategorii PRZEKĄSKI.
Składniki:
- 500g piersi kurczaka
- 12 plastrów cienko krojonego bekonu
- 300 g sera cheddar
- kula sera mozzarella
- 6 placków tortilli
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- opcjonalnie marynowana papryka jalapeno
- sól, pieprz
Na rozgrzaną patelnię układamy pojedynczo plastry bekonu i smażymy je aż się zarumienią.
W międzyczasie kroimy w kostkę pierś kurczaka.
Gdy wysmażymy bekon na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy aż się zarumieni, na koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
W trakcie gdy kurczak się smaży możemy do miski tarkować ser cheddar oraz mozarellę, po czym sery wymieszać.
Gdy zakończymy etap smażenia przechodzimy do przygotowania naszych quesadillas z kurczakiem. Na blacie kładziemy placek tortilli, na niego nasypujemy warstwę sera, następnie na to kładziemy kurczaka, bekon, odsączoną kukurydzę i fasolę (oraz opcjonalnie paprykę jalapeno). Całość obsypujemy serem i przykrywamy drugim plackiem.
Pieczemy w 200°C przez 10 minut lub do momentu roztopienia sie sera.
Wygląda bardzo apetycznie nic dziwnego, że goście tak szybko zjadali
Chyba już wiem co będzie u nas jutro na obiad 🙂 Fajny, prosty i przede wszystkim szybki przepis 🙂 Dzięki za obiadową inspirację 😉