Świąteczny zapach domowych wędlin, wypieków roznoszący się po calutkim domu… czekamy i choć zostało tylko kilka dni już nie możemy się doczekać. Aromatyczny pieczony udziec indyka jest wspaniałą propozycją świątecznej domowej wędlinki. Z dodatkiem chrzanu bądź ćwikły smakuje jeszcze lepiej. Szybki i prosty w przygotowaniu będzie idealnym dodatkiem na świątecznym stole.
Jeżeli dodatkowo szukasz pomysłu na gotowaną wędlinkę, mamy przepis specjalnie dla Ciebie – ta szynka nie może się nie udać – pyszna gotowana szynka.
Składniki:
- 1 kg udziec z indyka
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki majeranku
Udziec dokładnie myjemy i osuszamy.
W moździerzu ucieramy czosnek oraz sól.
Mięso dokładnie nacieramy z obu stron, posypujemy pieprzem ziołowym oraz majerankiem.
Natarty udziec ciasno zwijamy i mocno związujemy sznurkiem.
Pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 190 C przez 50 minut.
Pychotka!
Wow….wygląda smakowicie!!!
😀