Aromatyczny i przepyszny, wilgotny ale nie rozpadający się pasztet z cukinii, to przekąska praktycznie dla każdego. Do tej pory przygotowaliśmy już pasztet z soczewicy z papryką oraz pasztet z soczewicy z marchewką. Teraz przyszła pora na pasztet z cukinii, który wyszedł równie pysznie. Dowodem tego jest Maciej – wielbiciel tradycyjnego pasztetu jaki serwuje się na święta. Opylił pół blaszki tego pasztetu choć chwilę wcześniej zarzekał się, że pasztet z samych warzyw nie może być smakowity i sycący 😉
Magda
Składniki na pasztet z cukinii:
- 1 kg cukinii
- 1 główka cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 4 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
Zaczynamy od przygotowania cukinii, teraz co najważniejsze:
Jeżeli posiadamy starą cukinię należy zdjąć twardą skórkę i usunąć gniazda nasienne. Jeżeli mamy młodą cukinię to nie ma takiej potrzeby i zjadamy ją w całości. Na ten przepis potrzeba ok 800g cukinii.
Umytą cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.
Do startej cukinii dodajemy 1 łyżeczkę soli i odstawiamy na bok aby puściła soki. My zazwyczaj zostawiamy ją w sicie aby od razu sok ładnie ściekał.
Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i przeciskamy ząbki czosnku przez praskę. Cebulę i czosnek smażymy na oliwie aż nam się ładnie zarumienią.
W międzyczasie na dużych oczkach tarki ścieramy marchewki a na drobnych oczkach pietruszkę.
Kolejnym krokiem będzie porządne odciśnięcie cukinii i przełożenie jej do dużej miski.
Następnie do miski dokładamy startą marchew, pietruszkę oraz usmażoną cebulę z czosnkiem.
Na koniec dodajemy jajka, przyprawy oraz bułkę tratą.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do dużej podłużnej formy do pieczenia wyłożonej papierem.
Pasztet dokładnie uklepujemy i pieczemy z termoobiegiem bez przykrycia w 180C przez około godzinę lub do ładnego zarumienienia się wierzchu.
Gotowe. Smacznego!