Koreczki z arbuzem i serem to bardzo ciekawe i iście nieoklepane połączenie smaków. Słodki smak arbuza w połączeniu ze słonym serem tworzą rewelacyjną kombinację, której towarzyszy orzeźwiający smak bazylii. Dodatkowo przygotowuje się je ekspresowo. Tego po prostu trzeba spróbować! Ostatnio mieliśmy rodzinne spotkanie w naszym domu i właśnie te koreczki testowaliśmy na rodzicach. Nie wszyscy podchodzili do tematu z uśmiechem na twarzy, można by rzec że spoglądali na nas z lekkim niedowierzaniem i pewną dozą nieufności. Jednakże jak już ich podniebienia zasmakowały tego połączenia to momentalnie wyjedli całą tackę. Nie jest to pierwsze takie nietypowe połączenie na naszym blogu, jakiś już czas temu, wrzuciliśmy sałatkę ze szpinakiem, owocami i boczkiem i taka samą niepewną minę miała nasza wtedy ciężarna koleżanka. Także nie bójcie się próbować, a my zapewniamy, że to jest naprawdę mega smaczne połączenie!
The form you have selected does not exist.
Składniki na koreczki z arbuzem i serem:
- arbuz
- ser feta / favita
- świeże liście bazylii
- oliwa z oliwek
- wykałaczki
Zaczynamy od pokrojenia arbuza w dwu centymetrowe kosteczki.
Ser feta wyciągamy z opakowania, odsączamy i również kroimy w dwu centymetrowe kosteczki. Aby ser się ie kruszył i ładnie kroił polecam maczać go w wodzie po każdym cięciu sera.
Następnie zaczynamy tworzenie koreczka układając wieżyczkę z arbuza, sera oraz listka bazylii.
Na koniec przepijamy wszystko wykałaczką i wszystkie koreczki z arbuzem skrapiamy oliwą z oliwek.
Gotowe. Smacznego!