Jajka faszerowane kojarzą nam się najczęściej z Wielkanocą. Chociaż są też idealne jako przystawka w każdych okolicznościach, dzisiaj chcemy wam zaprezentować nasze pomysły na faszerowane jajka wielkanocne które goszczą u nas na Wielkanocnym stole. Bez obaw wszystkie poniżej opisane przepisy są wersją ekspresową w wykonaniu! Zobaczycie również wersję dla najmłodszych. Mała M /czyt. Maja/ była zachwycona takim wykonaniem kurczaczka – ledwo wytrzymały, aż skończyliśmy robić zdjęcia po czym zostały pochłonięte w mniej niż 5 minut.
SZYBKIE FASZEROWANE JAJKA WIELKANOCNE
Różyczki z łososia:
- 100g łososia wędzonego w plastrach
- 4 jajka
- koperek/pietruszka
- oliwa
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i usuwamy żółtka. Z plastrów łososia wycinamy trójkąty i zwijamy wywijając brzegi aby uformować różyczkę. Wkładamy 'kwiatek’ do dziurki po żółtku i delikatne skraplamy oliwą.
Jajka faszerowane z pieczarkami:
- 5 jajek
- 20 dag pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki majonezu
- masło do podsmażenia pieczarek
- sól i pieprz
- szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy wzdłuż i usuwamy żółtka które wrzucamy do miseczki. Na maśle podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Za pomocą blendera łączymy pieczarki z żółtkami, musztardą i majonezem po czy doprawiamy pieprzem i solą. Tak gotową masą wypełniamy nasze białka i dekorujemy szczypiorkiem.
Kurczaczki:
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu /można zastąpić jogurtem/
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- koperek
- sól i pieprz
- 1 mała marchewka
- ziarenka czarnego pieprzu
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i ostrym nożem odcinamy nasz kapelusz, od spodu też odcinamy równy kawałeczek aby nasze kurczaczki były stabilne . Łyżeczką delikatnie usuwamy żółtka. Żółtka mieszamy razem z majonezem, jogurtem, koperkiem po czym doprawiamy solą i pieprzem. Tak gotową masę dzielimy równo na 4 części. Każdego kurczaczka napełniamy masą i przykrywamy wcześniej odciętym kawałkiem. Z marchewki wycinamy łapki i dzióbki, za oczy posłużył nam pieprz.
Jajka faszerowane z łososiem:
- 5 jajek
- 3-4 łyżki majonezu
- 2-3 plastry wędzonego łososia
- 1/2 dymki ze szczypiorkiem
- sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy wzdłuż i usuwamy żółtka. Żółtka za pomocą blendera łączymy z łososiem, majonezem i dymką. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak gotową masą wypełniamy nasze białka i dekorujemy szczypiorkiem bądź pietruszką.
aż sie chce świętować jak patrzę na takie cudowności!
a zdjęcia piękne!!!! <3
Piękna dekoracja Wielkanocna.!!!!! Super pomysł. Będziemy robić
Wykorzystałam pomysł z kurczaczkami z jajka. Dzieci były zachwycone 🙂 Super inspiracje!!