Sezon dyniowy trwa a my tym samym wciąż obrabiamy zapasy, które mamy w domu. Tym razem przyszła pora na placki! O tak, pyszności, można je serwować na słodko z cukrem pudrem lub na wytrawnie jako na przykład dodatek do mięsa. Placki z dyni przyrządza się tak samo jak placki ziemniaczane czyli z surowego i nie obrobionego kawałka. Wystarczy ich raz spróbować i przepis ten zostanie w waszej kuchni na dłużej 😉 Dodatkowo na końcu podrzucam kilka jak zwykle sprawdzonych i pysznych pomysłów na dynię <3
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na placki z dyni /12-13 sztuk/:
- kawałek dyni /3 szklanki/
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- olej / oliwa do smażenina
- cukier puder /opcjonalnie do podania na słodko/
Zaczynamy od starcia na dużych oczkach tarki dynii tak aby wyszło jej ok. 3 szklanki.
Następnie w dużej misce łączymy dynię z jajkami i mąka na koniec doprawiając masę solą.
Całość mieszamy aby wszystkie składniki się połączymy.
Placki smażymy na oliwie na średnim ogniu wykładając na patelnię masę łyżką.
Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Placki z dyni możemy podawać bez niczego lub z cukrem pudrem na słodko. Polecam obie wersje.
Smacznego <3
Przy nadmiarze dyni, polecamy kilka naszych przepisów z jej wykorzystaniem:
- curry z dyni i ciecierzycy
- puree z dyni
- jak upiec dynię piżmową
- ciasto z dyni z orzechami włoskimi
- zupa krem z dyni
- sałatka z pieczoną dynią i roszponką
- makaron z dynią i orzechami
- jak wysuszyć pestki z dyni
A ile mąki należy dodać?
1/2 szklanki 🙂