Sałatka bez sosu jest jak schabowy bez panierki. Dobry sos do sałatki to coś co dobrze jest również mieć w lodówce bo nigdy nie wiadomo kiedy może nam się przydać! Nigdy również nie wiadomo, kiedy zostanie nam po trochę różnych warzyw, na przykład po wcześniejszym przygotowywaniu obiadu, a dzięki sosowi możemy stworzyć mega sałatkę dosłownie z kilku składników! Sos winegret to połączenie składników gdzie bazą jest ocet i oliwa. Nasz sos winegret z czerwoną cebulą i z dodatkiem musztardy oraz przypraw to idealne połączenie, które ożywi nawet najzwyklejszą sałatę z pomidorem. Choć najbardziej lubię z nim jeść takie sałatkowe 'śmietniki’ czyli to co akurat mam pod ręką w lodówce. Do sałaty dodaję prawie wszystko co mam i wychodzą z tego naprawdę mega cudeńka!
Magda
Spróbuj także naszych innych przepisów na sosy:
The form you have selected does not exist.
Składniki na sos winegret:
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 główki małej czerwonej cebuli
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta płatków paprykowych
- sól i pieprz
- 3 łyżki wody
Zaczynamy od połączenia octu, oliwy, cukru i musztardy.
Następnie do mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i blendujemy wszystko na gładki sos.
Następnym krokiem będzie dodanie wody.
Na koniec całość przyprawiamy do smaku płatkami paprykowymi, czosnkiem solą oraz pieprzem.
Gotowe. Smacznego!