Na pieczywko, z warzywkami lub krakersami. Właściwie to z czymkolwiek, smakuje obłędnie. Jest jeszcze moja ulubiona wersja 'na palec’, ale to tylko po cichu aby nikt nie widział albo z osobnej miseczki 😉 Pasta z ciecierzycy i pieczonej marchewki to rewelacyjny pomysł na śniadanie, lunch lub nawet dip kiedy mamy gości! Prosta i pyszna – czyli moje ulubione połączenie w dobrym przepisie!
PS. Dodatkowo proponuję również skorzystać z innych przepisów na nasze pasty do chleba i nie tylko:
- pasta z fasoli i ciecierzycy
- z cieciorki z prażonym słonecznikiem
- pasta jajeczna
- z czerwonej fasoli i papryki
The form you have selected does not exist.
Pasta z ciecierzycy i pieczonej marchewki, składniki:
- 5 sztuk średniej wielkości marchewek
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól i pieprz do smaku
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie pasty zaczynamy od upieczenia marchewki. Marchew obieramy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie skrapiamy ją 3 łyżkami oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę pieczemy do miękkości w 200C przez ok 25 minut i pozostawiamy ją do ostygnięcia.
W międzyczasie w moździerzu ucieramy kolendrę z kminkiem.
Gdy marchewki ostygną zabieramy się za przygotowywanie pasty.
Za pomocą malaksera lub blendera ręcznego mielimy na gładko upieczoną marchew z odsączoną ciecierzycą, koncentratem pomidorowym i obranym czosnkiem. Cały czas blendujemy podlewając całość oliwą z oliwek do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.
Na koniec doprawiamy całość przygotowanymi przyprawami oraz solą i pieprzem do smaku.
Pasta z ciecierzycy i pieczonej marchewki – gotowa! Smacznego 🙂
Dodatkowo poniżej podsuwam kilka innych ciekawych pomysłów na dipy i pasty do kanapek i nie tylko 🙂
- Pasta z czerwonej fasoli i papryki
- Pasta z makreli z kukurydzą
- Dip z zielonych oliwek i orzechów włoskich
- Pasta z czarnych oliwek
- Pasta z fasoli i ciecierzycy
- Dip z buraka i ciecierzycy
- Pasta z cieciorki z prażonym słonecznikiem
- Pasta z oliwek z tuńczykiem i bazylią
- Dip z ciecierzycy i suszonych pomidorów