Naleśniki z mięsem i dokładnie taka ich wersja jaką prezentujemy w tym przepisie smakuje mi najbardziej! Przysmażony, chrupki naleśnik i aromatyczne wilgotne i rozpływające się w ustach przepyszne wnętrze 😉
Specjalistą w robieniu tych naleśników jest Maciek, który z kolei przepis podpatrzył u swojej mamy, która opanowała go już po mistrzowsku. Co prawda zachodu z ich przygotowaniem jest trochę ale mamy na to swoje sprawdzone sposoby. Po prostu, robienie naleśników z mięsem zaczynamy od rosołu. Nie kady ma pomysł co można zrobić z mięsem które pozostaje nam po ugotowaniu. Według nas przerobienie go na naleśniki jest chyba najlepszym sposobem. Po pierwsze mamy wtedy pewność, że nic nam się nie zmarnuje. A przy okazji, gotując zupę, mamy już połowę roboty z przygotowaniem drugiego dania zrobione.
Dodatkowo, jeżeli zostanie nam więcej farszu zawsze można po prostu dosmażyć placków naleśnikowych. Jeżeli będzie na odwrót i zostaną nam placki, a cały farsz zużyjemy, zawsze można je wykorzystać do zrobienia innych naleśników, na przykład ze szpinakiem i gorgonzolą lub na słodko z jabłkami <3
The form you have selected does not exist.
Składniki na naleśniki z mięsem:
- 1 ugotowana porcja rosołowa /600 g z wołowiny
- 1 ugotowana porcja rosołowa z kurczaka / 2 tylne ćwiartki
- chochla rosołu
- 500 g pieczarek
- 1 ugotowana marchew
- 1 duża główka cebuli
- sól i pieprz
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
Przygotowanie naleśników z mięsem należy zacząć od przygotowania rosołu. Poważnie aby mięso miało odpowiedni smak powinno się ugotować w warzywnym wywarze. Ale aby nic nie zmarnować przygotowujemy rosół.
Gdy rosół się gotuje spokojnie możemy przygotować placki naleśnikowe. My używamy tych z przepisu na naleśniki z jabłkami i cynamonem Dla przypomnienia:
W średniej wielkości misce łączymy mąkę z solą. Następnie dodajemy, olej, jajka, mleko i wodę.
Masę dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek.
Naleśniki z mięsem smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy uważając aby się zbytnio nie przypiekły. My używamy patelni o średnicy 24 centymetrów.
Po wyjęciu mięsa z rosołu, pozostawiamy je do przestygnięcia i oddzielamy mięso od kości. Kiedy mięso stygnie możemy zabrać się za przygotowanie pieczarek. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż się zrumieni. Gdy cebula się usmaży dodajemy pokrojone w plasterki obrane pieczarki i smażymy całość do momentu aż cała woda odparuje. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Teraz możemy się zabrać za mielenie. W maszynce do mielenia ustawiamy najmniejsze oczka. Przepuszczamy przez nią mięso, marchewkę i usmażone pieczarki. Całą masę przerzucamy na patelnię i smażymy przez 10 minut dolewając chochlę rosołu dzięki czemu farsz będzie bardziej soczysty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki zwijamy nakładając do nich po 2 łyżki farszu i staramy się złożyć je tak, aby farsz nie wypadał.
Ja jestem niecierpliwy więc zwykle zawijam naleśniki z gorącym jeszcze farszem, za co moje palce zdecydowanie nie są wdzięczne 😉 Wam osobiście radzę poczekać aż farsz przestygnie.
Gdy mamy już zwinięte naleśniki to porcję, którą aktualnie mamy chęć zjeść podsmażamy na masełku aż naleśnik będzie chrupiący i złocisty z wierzchu.
Smacznego! Naleśniki z mięsem gotowe 🙂
Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam
Dziękuje za zaproszenie. Niejednokrotnie zainspirowały mnie wasze przepisy.
Serdecznie pozdrawiam.
Super<3 Również pozdrawiamy!