Wielkanoc tuż, tuż zbliża się wielkimi krokami. Pomalutku kompletujemy listy zakupów i szykujemy się do corocznego świętowania. Wsród wędlin i sałatek obowiązkowo na stołach musi też znaleźć się coś słodkiego. U nas jak co roku, ze słodkości zawita sernik z nutą cytrynową, ale tym razem dorzucimy do niego te pyszne muffiny kokosowe, które dzięki kilku upiększającym zabiegom będą wpasowywać się w iście wielkanocny klimat.
Znając życie, ugotujemy też szynkę bo nasza Maja ją po prostu uwielbia. Szynka ta zawsze wychodzi soczysta, lekka i do tego bardzo aromatyczna. Ale wracając do muffinów, gdy przygotowywaliśmy je to nawet nie wiecie jaką frajdę miała nasza Majcia dekorując te cudeńka. Oczywiście musieliśmy jej obiecać, że będziemy je robić częściej niż tyko w Wielkanoc. Po dekorowaniu przyszedł czas na robienia zdjęć a pomoc jaką przy tym otrzymałam od naszej najmłodszej wrzuciliśmy na naszego Instagrama. Jeżeli chcecie być na bierząco, to oprócz nowych wpisów wrzucamy tam o wiele więcej z tego co się u nas dzieje, dlatego bądźcie nami i tam <3
Składniki na muffiny kokosowe:
- 2 banany
- 1 jajko
- 1/2 szk. oleju kokosowego
- 1/2 szk. cukru
- 1/4 szk. brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 1/4 szk. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 3/4 szk. wiórków kokosowych
Zdobienie:
- 100g czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szklanka kolorowych groszków np. mm’s
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Zaczynamy od połączenia w misce rozgniecionych bananów, jajka, rozpuszczonego oleju kokosowego, ekstraktu oraz obydwu rodzajów cukru.
W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Do mokrych składników dodajemy mieszankę z mąką i dokładnie całość mieszamy.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do masy 1 szklanki wiórków kokosowych.
Blaszkę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i równomiernie do nich rozkładamy naszą masę.
Każdy z muffinów posypujemy pozostałymi wiórkami.
Muffinki pieczemy 25 min w 180°C.
Zawsze dobrze jest przed wyjęciem muffinów upewnić się, że są na pewno dobrze upieczone. Aby to sprawdzić wbijamy w środek drewnianą wykałaczkę. Jeżeli wykałaczka wyjdzie czysta znaczy, że są już gotowe.
Aby zrobić zdobienie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym.
Gdy czekolada się roztopi smarujemy nią wierzch muffinki.
Następnie szybko kładziemy z góry groszki i obsypujemy wiórkami.
Czynność tą powtarzamy z każdą muffinką, pamiętajmy, że czekolada musi być ciepła bo inaczej zdobienie sie nie przyklei.
Wyglądają, jak wyciągnięte z bajki! Fantastycznie Ci to wyszło 🙂
Dziękuję 🙂