Lato w pełni, czyli już sezon na owoce ogrodowe również! Czerwona porzeczka, kocham ją tak samo jak nienawidzę ale to nie z uwagi na jej smak. Oprócz tego, że przywołuje mi wspomnienia z dzieciństwa i pyszne soki robione przez moją babcię, to również pamiętam jak pomagałam ją zbierać z kłującego krzaka i to akurat najmniej w niej lubiłam. Teraz pozostaje mi czerwone porzeczki jedynie odszypułkować, czego również niezbyt lubię. Gdy już tak totalnie pominę te wszystkie z nią związane niemiłe rzeczy, to zdecydowanie pozostaje już cieszyć się jej smakiem. Czy to pijąc domowy kompot czy zajadając te pyszne muffiny jogurtowe. Słodko-kwaśny smak porzeczek to jest to co w niej z kolei już kocham. Także ten, kochać i nienawidzić. Da się? O tak, da!
Magda
P.S. Po więcej pomysłów na pyszne muffinki zapraszam do przepisów na:
- Muffiny z borówkami
- Muffiny kokosowe w wielkanocnej wersji
- Bananowe muffinki z borówkami
- Świąteczne muffinki
- Owsiane muffinki czyli domowe zdrowe smakołyki
- Muffinki z cukinii z nutą pomarańczową
- Muffiny z dżemem – najprostszy przepis
The form you have selected does not exist.
Składniki na muffiny jogurtowe z czerwoną porzeczką:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- skórka z połowy cytryny
- 1,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki czerwonych porzeczek
Zaczynamy od połączenia cukru z jajkami. Ucieramy je do uzyskania gładkiej masy.
Następnie do jajek z cukrem dodajemy olej i jogurt. Mieszamy wszystko do połączenia sie składników.
Kolejnym krokiem będzie wmieszanie w masę skórki z połowy cytryny.
W misce obok łączymy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formę do babeczek wyścielamy papilotkami lub tradycyjnie masłem i bułką tartą.
Równomiernie do formy przekładamy masę. Z góry układamy czerwone porzeczki.
Muffiny pieczemy 25 min w 180C. Przed całkowitym wyciągnięciem zrób test wykałaczki czy ciasto jest już dobre.
Opcjonalnie przed podaniem można posypać muffiny cukrem pudrem.
Muffiny jogurtowe są już gotowe. Smacznego!
Wyglądają pysznie 🙂 Uwielbiam czerwoną porzeczkę w wypiekach, zawsze nadaje im swojego rodzaju charakteru!
Połączenia słodko-kwaśne zawsze mają w sobie to coś 😉
Moja porzeczka chyba czekała na właśnie takie wypieki 🙂
Cieszę się bardzo, trafiliśmy w moment! 😉
Dziękuję bardzo za przepis! Muffiny są idealne! Bardzo smaczne!
Cieszymy się, że przepis się sprawdził 🙂