Nasz pierwszy mazurek z białą czekoladą. Może daleko mu do tych pięknie zdobionych, ale wygląda naprawdę ciekawie, a smakuje jeszcze lepiej. Uwielbiam to ciasto, być może powodem tego uwielbiania jest to, że nie je się go dość często a jedynie w okresie Wielkanocnym 😉 Kruche ciasto, po brzegi wypełnione białą czekoladą połączoną z dżemem malinowym rozpływa się w ustach. W smaku obłędne, uzupełnia poziom cukru do maximum! Problem jest taki, że choć mogłoby się zdawać nie da się zjeść kolejnej porcji to człowiek i tak sięga po więcej! U Was mazurek też gości na świątecznych stołach?
Maciek
P.S. My do tej pory przygotowaliśmy już kilka innych przepisów na wielkanocne ciasta, których również zdecydowanie warto spróbować:
- Ciasto pleśniak
- Ciasto jajko sadzone czyli sernik na zimno z brzoskwinią
- Sernik z nutą cytrynową
- Muffiny kokosowe – wersja wielkanocna
The form you have selected does not exist.
Mazurek z białą czekoladą i malinami, składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 140 g zimnego masła
- 5 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki kakao
- 200 g białej czekolady / 2 tabliczki
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- słoik dżemu malinowego
- wykałaczka
Zaczynamy od wyrobienia ciasta łącząc najpierw ze sobą mąkę, cukier oraz kakao.
Następnie do suchych składników dodajemy małe kawałki zimnego masła i szybko zagniatamy ciasto.
W trakcie zagniatania dodajemy wodę.
Gdy zaczną nam się formować grudki to znaczy, że jesteśmy już blisko.
Zlepiamy ciasto w mniej lub bardziej zwartą kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
W międzyczasie rozpuszczamy w garnuszku czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z ognia i dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Wyciągamy ciasto z lodówki i mamy dwie opcje: 1. rozwałkowujemy ciasto na troszkę większy placek niż blaszka aby móc później zawinąć boki lub 2. przekładamy mniejsze kawałki ciasta bezpośrednio do blaszki wyłożonej już papierem do pieczenia i palcami ugniatamy je wypełniając blaszkę. Drugi sposób jest moim ulubionym i zdecydowanie bardzie podoba mi się efekt końcowy bez idealnie wyrównanych boków 😉
Mazurka pieczemy w 180C przez 25 minut.
Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika do ostudzenia.
Następnie spód ciasta obficie wykładamy dżemem malinowym.
Na dżem przelewamy ostudzoną masę z białej czekolady i za pomocą wykałaczki zahaczając o dżem tworzymy na mazurku wzory według własnej inwencji twórczej 😉
Smacznego!
Super wyglada
Na jaki wymiar blachy jest ten mazurek?
Mam średnią blaszkę 20×26 🙂