Od kiedy zostałem szczęśliwym posiadaczem woka, dania z niego goszczą u nas przynajmniej raz w tygodniu. Dania mięsne smażone na nim wychodzą wprost wspaniale, jednak ostatnio Magda, która jak wiecie ma prawo do 'zachcianek’ poprosiła mnie o przygotowanie czegoś bezmięsnego ale z jakimś azjatyckim makaronem. Trochę czasu zajęło mi wymyślenie jakiegoś dania, które nie zawiera mięsa a będzie w smaku również odpowiadało i mnie. Ostatecznie padło na to, że zrobię makaron udon z czerwoną kapustą i innymi warzywami. Dlaczego akurat ten wybór? Będąc w jakiejś knajpce dokładnie już nie pamietam, która serwuje azjatyckie dania pokochaliśmy ten makaron za jego świetny smak i konsystencję. Choć niektórym po przeczytaniu tytułu może się wydawać, że to danie będzie trochę nijakie, to zapewniam Was, że przy takim doprawieniu jakie tutaj przedstawiamy Wasze kubki smakowe będą wariować. Fakt jest dość pikantne /choć można zredukować pikantność ilością pieprzu cayenne/ale nie do tego stopnia żeby wyciskać łzy z oczu, po prostu ta pikantność lekko łechta podniebienie. A co najważniejsze, ukochana żona jest najedzona /czyt. szczęśliwa/ a i ja największy mięsożerca tego domu głodny nie byłem 😉
Składniki na makaron udon z czerwoną kapustą:
- 250g makaronu udon
- 2 szklanki cienko skrojonej czerwonej kapusty
- 1 zielona papryka
- 2 marchewki
- 1 główka czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju /olej z chilli/
- 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- sezam do posypania /opcjonalnie/
Zaczynamy od przygotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu.
Do woka bądź głębokiej patelni wlewamy oliwę. Gdy oliwa się rozgrzeje dodajemy drobno posiekany czosnek i pieprz cayenne. Całość przez chwilkę podgrzewamy.
Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę, marchewkę pokrojoną w słupki lub cienkie plastry, zieloną paprykę pokrojoną w drobne paski oraz kapustę i całość smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną.
Następnym krokiem będzie dodanie do woka z warzywami makaronu, sosów oraz cukru.
Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 min do połączenia się wszystkich smaków.
Opcjonalnie przed podaniem posypujemy sezamem.
Wow…wyglada znakomicie,dzieki za super przepis
polecamy się na przyszłość! 😉
Brzmi świetnie. Muszę sobie kupić woka.
koniecznie! 🙂