Lasagne z naleśników z mięsem i szpinakiem to nasze nowe odkrycie. Szczerze Wam powiem, że przebija chyba smakiem tą klasyczną wersję, w której specjalizuje się Magda – a ją uwielbiam 😉 Może jest przy niej trochę więcej pracy, bo jednak trzeba nasmażyć naleśników, ale serio warto się poświęcić! Zanim zrobiliśmy zdjęcia dla tej lasagne z naleśników przygotowałem ją wcześniej bez warstwy szpinaku. Była pyszna ale ostatecznie nie doczekała się sesji zdjęciowej (wygrał nasz głód). Za namową Magdy dodałem jeszcze warstwę szpinaku i powiem Wam szczerze, że warto czasem posłuchać żony bo teraz już wyszedł ideał. Zresztą co ja Wam będę się tutaj rozpisywał. Zobaczcie zdjęcia, prawda, że ślinka cieknie? 😉
Maciek
The form you have selected does not exist.
Składniki na lasagne z naleśników
Składniki naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Składniki farsz:
- 500 gram mięsa mielonego
- 200 gram mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 250 gram żółtego sera
- kula sera mozarella
Składniki beszamel:
- 250ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Do przygotowania lasagne z naleśników będzie nam potrzebna tortownica oraz patelnia na której uda się usmażyć naleśniki w takim samym rozmiarze. My użyliśmy tortownicy o średnicy 24 cm. Przydadzą się jeszcze 2 inne patelnie na których będziemy mogli usmażyć osobno mięso i osobno szpinak. Prowadzimy bloga kulinarnego więc siłą rzeczy patelni u nas pod dostatkiem 😉 Możecie jednak wszystko rozłożyć w czasie i przygotować każdy etap osobno.
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażymy przez minutę i dodajemy mielone mięso. Całość smażymy aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy pomidory z puszki i zawartość patelni doprawiamy wymienionymi w przepisie przyprawami. Smażymy do czasu aż woda odparuje a sos zacznie gęstnieć.
Na drugiej patelni podsmażamy drugą pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięte przez praskę pozostałe 2 ząbki czosnku i podsmażamy przez minutę. Następnie wrzucamy szpinak i smażymy aż się rozmrozi. Doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie możemy zabrać się za smażenie naleśników. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej oraz sól. Mieszamy aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste możemy dolać odrobinę wody aby je rozrzedzić. Naleśniki powinny być trochę grubsze od tych tradycyjnych. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi 5 placków.
Gdy naleśniki mamy już usmażone a mięso na patelni jeszcze dochodzi, możemy zabrać się za robienie beszamelu. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę bardzo energicznie mieszając aby dokładnie połączyć składniki /Jest to najważniejszy moment w trakcie robienia sosu, aby nie było grudek i sos był gładki/. Jak już mąka z masłem się połączy powoli dolewamy mleka. Mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pozostało nam zetrzeć sery na grubych oczkach i możemy zabierać się za składanie naszej lasagne z naleśników.
Na wysmarowane olejem dno tortownicy kładziemy pierwszy naleśnik, na to nakładamy warstwę mięsa i posypujemy żółtym serem. Następnie kładziemy kolejny placek, polewamy go beszamelem, kładziemy szpinak, który posypujemy cienką warstwą tartego sera. Warstwa szpinaku jest tylko jedna. Kolejne warstwy to naleśnik, na który kładziemy mięso, żółty ser i tak aż zużyjemy wszystkie naleśniki. Z wierzchu całość polewamy resztką beszamelu i posypujemy tartą mozarellą. Na wierzch sypiemy zioła prowansalskie i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200C.
Po wyjęciu dajmy lasagne z naleśników 5-10 minut aby całość trochę związała.
Gotowe. Smacznego!
Super przepis, ciekawy pomysł aby użyć naleśników do lasagni, próbowałaś może dodać gazowanej wody do naleśników, stają się wtedy bardziej puszyste, ja zawsze dodaję odrobine lekko gazowanej cisowianki, niby mała rzecz ale konsystencja jest bardzo na +
Hej, powiedz mi, czy lasagne moze zostac na nastepny dzień? Mozna ja odgrzac, bedzie nadal smaczna?
Można! 🙂