Karp smażony to najczęściej podawane danie przez wszystkich na święta. Aczkolwiek smakuje równie dobrze jako smaczny i pożywny posiłek w innym okresie 😉 Jednak pomimo ogólnego przekonania, że karp smażony to pestka i każdy może go zrobić, mamy kilka trików przetestowanych przez Maćka, aby wyszedł wprost idealny: Po pierwsze, dodatek masła klarowanego do smażenia. Po drugie dodatek rozmarynu i czosnku. A po trzecie co jest chyba najważniejsze to nie pozwólmy aby się nam przypalił i wymieniajmy olej w trakcie smażenia kolejnych partii 😉 Dokładny przepis w całości znajduje się pod zdjęciami! Także zostało mi życzyć wszystkim smacznego!
Magda
P.S. Po więcej pomysłów z użyciem ryby zapraszamy do naszej zakładki : RYBY I OWOCE MORZA
The form you have selected does not exist.
Karp smażony, składniki:
- 1 tusza lub dzwonki świeżego karpia
- bułka tarta
- mąka
- olej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
Jeżeli mamy całą tuszę to skrobiemy łuski z karpia i go dokładnie myjemy. Następnie kroimy go w 2 centymetrowe dzwonki.
Jeżeli mamy gotowe dzwonki to myjemy je, osuszamy i solimy oraz pieprzymy.
Następnie na talerzu łączymy mąkę oraz bułkę tartą w proporcji 1:1.
Na patelni rozgrzewamy olej około 0,5 cm głębokości z dodatkiem 1 łyżki masła klarowanego.
Karpia obtaczamy w mące z bułką i przekładamy na patelnię z mocno rozgrzanym olejem.
Następnie do patelni dodajemy 2 gałązki rozmarynu i dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupince.
Smażymy karpia na złoty kolor z obu stron (jak zauważymy ze czosnek i rozmaryn zaczyna się przypalić wyjmujemy go z patelni ).
Na koniec zdejmujemy dzwonki z patelni i odkładamy na papier celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Opcjonalnie podajemy karpia ze świeża cytryną do skropienia.
Karp smażony jest już gotowy. Smacznego!
P.S. Z Uwagi Na Zbliżające Się Święta Z Pewnością Przydadzą Się Również Sprawdzone Świąteczne Przepisy Na – Boże Narodzenie. Znajdują Się Tam Przepisy Na Desery, Sałatki, Przekąski Oraz Ciepłe Dania!
Polecam zrobić karpia bez bułki tartej – tylko mąka 🙂 Jest pyszny!