Aromatyczna, słodka, delikatna i rozpływająca się w ustach. Tak, właśnie w skrócie mogę opisać karmelizowaną cebulę. Jest to idealny dodatek do mięs, obiadów, hamburgerów, hot-dogów, zup a nawet jako farsz np. do sakiewek z ciasta francuskiego ale o tym już w innym wpisie. Karmelizowana cebula to składnik, który naprawdę można wykorzystać w niejednym przepisie. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Nie od dziś wiadomo, że cebula podczas smażenia zmienia swój smak oraz konsystencję. Zabieg karmelizacji wydobywa z niej niepowtarzalny aromat oraz słodycz, którą po prostu uwielbiam! Dodatkowo przygotowanie jej nie zajmuje jej zbyt wiele czasu i jest banalnie proste. Jedyne na co musimy uważać to aby jej nie przypalić i gotowe 🙂
Maciek&Magda
PS. Polecamy przepis na sakiewki z ciasta francuskiego z jej wykorzystaniem 🙂
The form you have selected does not exist.
Karmelizowana cebula, składniki:
- 1 kg białej cebuli
- 80 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w grube piórka.
Następnie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i całość solimy.
Na średnim ogniu smażymy cebulę aż zmięknie.
Następnie do cebuli dodajemy ocet i miód.
Smażymy całość aż płyn odparuje a cebula zacznie się rumienić.
Na koniec doprawiamy do smaku całość sola i pieprzem.
Gotowe!
Czy moglby byc zwykly ocet? I czy wogole jest konieczny ? 🙂
Ocet balsamiczny nadaje świetnego smaku. Bez octu nie robiłem, ale jeżeli miałbym wybrać dodanie zwykłego albo zrobienie bez to wybrałbym opcję bez. Można zastąpić winnym, ewentualnie jabłkowym, ale ze spirytusowym bym nie ryzykował 🙂
Ja robiłam z octem ryżowym pycha