Szaszłyki tak samo jak karkówka czy kurczak z grilla są pewnym standardem jeżeli chodzi o potrawy, które można w prosty sposób przyrządzić na grillu. Gdy zaczyna się tylko sezon grillowy dostępnych wariacji i kombinacji szaszłykowych jest po prostu wszędzie multum czy to w internecie, czasopismach czy w książkach kulinarnych. Czasem wręcz ciężko jest się zdecydować na dany przepis gdyż najchętniej jest skorzystać z tego już wypróbowanego, i zgadnijcie co – już pędzimy z pomocą! 😉 Szaszłyki z włoską kiełbasą oraz warzywami to przetestowany oraz wypróbowany sposób na danie z grilla, które właśnie Wam prezentujemy. Szaszłyki te można podawać w dwóch wersjach: na ostro i w wersji łagodnej, wszystko w zależności od wybranej kiełbaski – poważnie palce lizać!
Składniki /8 sztuk/:
- 4 włoskie kiełbaski ostre lub łagodne
- 16 pomidorków koktajlowych
- 1 brokół
- 1 cebula
- patyczki do szaszłyków
Każdą z kiełbasek pokrój na 4 równe części.
Cebulkę kroimy w ósemki.
Brokuł tniemy na małe różyczki.
Nadziewamy kiełbaskę i warzywa według upodobań bądź jak na zdjęciu powyżej.
Grillujemy do momentu pełnego upieczenia się kiełbaski.
Pyszności;)
Pyszności, najbardziej z grillowanych rzeczy uwielbiam szaszłyki, gdzie są też warzywa oprócz mięsa lub kiełbasy. 🙂
bez warzyw ani rusz 😉
Wyglądają mega
dzięki 😉
Szaszłyki są jednym z pyszniejszych dań. Uwielbiam je z grilla i najgorsze co może się zdarzyć, to przesuszenie lub spalenie wywołane nadmierną, niemiarową temperaturą.
Czy ktoś wie, gdzie znajdę włoskie kiełbaski? Myślę, nad uruchomieniem grilla elektrycznego w weekend (niestety tylko na balkonie z racji nieciekawej pogody) i spodobał mi się ten przepis – tym bardziej że jest banalny – w sam raz dla mnie. No i oczywiście może być smacznie 🙂
Jeżeli jesteś z Białegostoku to polecamy Sztukę mięsa – Rzeźnik na ul. Krakowskiej – tam bywają 🙂