My jesteśmy na wakacjach, ale o Was nie zapominamy. Niektórzy właśnie rozpoczęli długi weekend, pogoda w Polsce dopisuje, więc pewnie trochę grillujecie. Z grillem kojarzy się głównie mięso, ale do mięsa potrzebne są też dodatki i tu podsuwamy Wam naszą propozycję – grillowane pomidory z masełkiem czosnkowym. Pomidorki z masełkiem czosnkowym to dodatek banalnie prosty w wykonaniu, a przy tym meeega pyszny i pasuje do każdego rodzaju mięsiwa.
Składniki na 6 porcji:
- 3 średnie pomidory
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 6 liści bazylii/można zastąpisz suszoną
Jak pisałem wcześniej przygotowanie jest banalne. Kroimy pomidory na pół – i to wszystko co z nimi musimy zrobić 🙂 W miseczce mieszamy masło wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Połówki pomidorów układamy na kawałkach folii aluminiowej – odpowiednio większych aby można było je zawinąć – po czym na każdej połówce układamy około łyżeczki naszej maślanej mieszanki oraz listek świeżej bazylii. Wszystko zawijamy i układamy na grillu. Czas pieczenia zależny jest od wielkości pomidora. Pomidor idealny jest wtedy gdy miąższ jest mięciutki i odchodzi od skórki. Uważajcie bo pomidorki po zdjęciu z grilla są wściekle gorące i można się nimi nieprzyjemnie poparzyć podczas jedzenia. A już później to istny poemat rozpływający się w ustach!!!