Gofrownica w naszym domu jest jednym tych częściej używanych sprzętów kuchennych. W szczególności w weekend, gofry są jednym z ulubionych śniadań naszych dzieci. Do tej pory pokazaliśmy na blogu nasz sprawdzony przepis na domowe gofry oraz przepis na bananowe gofry z bananami. Dodatkowo mamy też przepis na wytrawne gofry ziemniaczane, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Jednakże skupmy się jednak na naszej słodkiej wersji. Gofry czekoladowe to idealny zamiennik tych tradycyjnych domowych. Dodatek kakao to smakowite urozmaicenie tego przepisu. Zachęcam do ich wypróbowania!
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na gofry czekoladowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kakao
- 4 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 8 łyżek oliwy
Zaczynamy od połączenia w dużej misce wszystkich suchych składników: mąki, cukru, proszku do pieczenia oraz kakao.
Następnie w drugiej misce łączymy mokre składniki czyli mleko, jajka, wanilię oraz oliwę.
Do suchych składników dodajemy mokre i wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Jeżeli chodzi o czas pieczenia niestety podać możemy go tylko w przybliżeniu, gdyż niestety każda gofrownica utrzymuje inna temperaturę pieczenia. My pieczemy 4-5 min w gofrownicy marki Tefal. najlepszym sposobem na określenie takiego czasu jest upieczenie pierwszej partii – później już jest wszystko wiadomo.
Smacznego!!!
Tu znajdziesz nasze inne pomysły na gofry:
Super,pysznosci
<3