Smakowity, aromatyczny, wyrazisty i do tego podawany na gorąco – dip ze szpinakiem. Matko, jakie to smaczne i jakie uzależniające! Oczywiście w dobrym słowa tego znaczeniu 😉 Jak już zaczniesz go jeść, to kończysz tylko na oblizywaniu koniuszków swoich palców. Szpinak uwielbiamy przyrządzać przez cały rok. Kiedy tylko mamy okazję kupujemy świeże liście, ale zawsze dodatkowo mamy również szpinak mrożony w naszej zamrażarce. Do przygotowania tego dipu ze szpinakiem użyliśmy akurat mrożonego, bo był pod ręką. Dodatkowo przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt finalny wręcz fantastyczny.
Czy wiesz, że właśnie 26 marca jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Szczerze musimy przyznać, że my akurat o tym nie wiedzieliśmy 😉 Przypomniał nam o tym portal kulinarny Przepisy.pl i na tą właśnie okazję postanowiliśmy przygotować specjalne danie ze szpinakiem w roli głównej. Kto to już miał okazję spróbować przepisu na dip ze szpinakiem na gorąco z pewnością sięgnie po niego ponownie, a ten kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie to nadrobić bo jest nieskromnie mówiąc: REWELACYJNY!
Magda&Maciek
The form you have selected does not exist.
Składniki na dip ze szpinakiem:
- 220 g mrożonego szpinaku w liściach
- 4 ząbki czosnku
- 300 g serka śmietankowego
- 2 łyżki śmietany
- 100 g sera cheddar
- 1 kula sera mozzarella
- 1/2 łyżeczki płatków paprykowych / chilli
- sól i pieprz
Zaczynamy od wrzucenia zamrożonego szpinaku na patelnię. Podsmażamy go na średnim ogniu aż się rozpuści i odparuje nadmiar wody.
Następnie do patelni dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Gdy szpinak z czosnkiem ładnie się nam podsmażą zdejmujemy całość z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Ostygnięty szpinak przekładamy do miski i łączymy razem ze startym na dużych oczkach tarki serem cheddar, serkiem śmietankowym, płatkami chilli oraz śmietaną.
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i posypujemy z wierzchu startą na tarce mozzarellą.
Dip pieczemy w 190C ok 30 minut do momentu aż ser się pięknie zarumieni.
Dip ze szpinakiem podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem lub warzywami.
Gotowe. Smacznego!
A oto kilka naszych przepisów ze szpinakiem w roli głównej:
- Gofry ze szpinakiem i salami
- Przekładana sałatka z pomidorów i szpinaku
- Omlet z tuńczykiem i szpinakiem
- Roladki z bagietki ze szpinakiem
- Sałatka ze szpinakiem i jabłkami
- Naleśniki ze szpinakiem i gorgonzolą