O tak, mogłabym powiedzieć, że zapiekana cukinia z pomidorami jest to dla mnie idealny dodatek do obiadu. Zdrowo, kolorowo i bardzo smacznie. Pieczone warzywa w szczególności latem wcinamy z Maćkiem w każdej postaci. Zdecydowanie bardziej wolimy pieczone niż gotowane warzywka, bo o wiele lepiej zachowują swój smak, aromat i oczywiście wygląd, który wbrew pozorom jest bardzo istotny. Jak na przykład w tej sałatce z pieczoną dynią, ugotowanie jej nie dało by takiego efektu. Zapiekana cukinia z pomidorami i serem to nasze kolejne odkrycie, które sprawdza się rewelacyjnie jako dodatek do obiadu lub smaczna i lekka przekąska.
Magda
Zapiekana cukinia z pomidorami i serem, składniki:
- 400 g cukinii
- 300 g pomidorków
- 1/2 główki czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz
Podana waga cukinii i pomidorów jest orientacyjna, nie trzeba trzymać się ściśle tych wartości.
Cukinię kroimy w 2 centymetrową kostkę. jeżeli jest taka potrzeba cukinię obieramy i usuwamy gniazdo nasienne ale tylko w przypadku jej dużych egzemplarzy.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Cebulę kroimy w piórka.
W naczyniu żaroodpornym łączymy warzywa, przyprawy, parmezan oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na ok 30 minut. jeżeli warzywa zaczną się przypiekać wyjmujemy je wcześniej. najlepiej jest sprawdzić czy cukinia zrobiła się miękka wtedy danie jest już gotowe.
Smacznego!
The form you have selected does not exist.
U Was jak zawsze-smacznie I zdrowo !
Danie zrobiłam na kolację, smacznie i lekko wyszło, na pewno powtórzę – dziękuję
Super. Cieszymy się, że smakowało 😀