Takie obiady mogłabym jeść po prostu non stop! Spaghetti z sosem z cukinii, to bardzo sycący i pyszny pomysł na obiad, ale nie tyko dlatego tak mi przypadł do gustu. Tego dnia, dosłownie nic nie zapowiadało tak pysznego posiłku. Tak właściwie to nic nie zapowiadało tego, że po powrocie z pracy będzie na mnie czekał ciepły obiad. Spaghetti przygotował Maciek, który tego dnia został z dziećmi w domu! Czasem mi się wydaje, że, mój mąż chyba minął się ze swoim powołaniem 😉 Nic, mi nie pozostało innego jak tylko częściej go tak samego w domu zostawiać… z dziećmi. Zdecydowanie Maciek pracuje wtedy na najwyższych obrotach 😛 A tak na serio, to tego przepisu po prostu trzeba spróbować i nieskromnie muszę stwierdzić, że jest rewelacyjny. Jeżeli uwielbiacie cukinię tak jak i my, to koniecznie polecamy nasze TOP 15 przepisów z jej wykorzystaniem.
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na spaghetti z sosem z cukinii
- 2 małe cukinie
- opakowanie makaronu spaghetti
- 1/2 szklanki oliwy i z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Cukinie kroimy w cienkie około 2-3 milimetrowe plastry. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku (rozgniecione ręką a nie przeciśnięte przez praskę) i podsmażamy go do momentu zanim zacznie brązowieć, ma on tylko nadać smaku oliwie. Czosnek zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok, będzie on nam jeszcze potrzebny. Plastry 1 z cukinii wrzucamy na raz na patelnię i smażymy aż zaczną nabierać złotego koloru, następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy do naczynia w którym będziemy mogli je blendować. Dodajemy do nich wcześniej usmażone ząbki czosnku i odstawiamy na bok.
Teraz nadszedł moment na wstawienie makarony, ugotowanie wody wraz z ugotowaniem makaronu zajmie nam +/- 20 minut.
W tym czasie na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy cukinię do blendowania, dodajemy partiami plastry 2 z cukinii. Smażymy je na złoto, zdjemując każdą partię na talerz wyłożony papierem, celem odsączenia nadmiaru oliwy.
W trakcie gotowania makaronu, do przygotowanej do blendowania cukinii dodajemy 1/4 szklanki wody z makaronu. całość blendujemy. Podstawa sosu jest już gotowa.
Gdy wysmażymy już całość cukinii doprawiamy ją solą, pieprzem, płatkami chilli i mieszamy.
Zabieramy się za złożenie dania w całość. Na początku z garnka wyjmujemy szczypcami makaron i wrzucamy bezpośrednio na patelnię na której smażyliśmy cukinie. Następnie dodajemy zblendowaną wcześniej cukinię, parmezan i masło. Jeżeli makaron wydaje się być zbyt suchy, dodajemy jeszcze wodę z garnka z makaronem. Dodajemy plastry cukinii całość dokładnie mieszamy.
I tak oto nasze spaghetti z sosem z cukinii jest już gotowe do spożycia, mam nadzieję że będzie Wam smakować.
Próbowałem makaron z cukinią. Rewelacja.
Super, cieszę się bardzo 🙂