Patelnia żeliwna to jest naprawdę świetna rzecz i zdecydowanie powinna znaleźć miejsce w każdej domowej kuchni. Można na niej smażyć i spokojnie też piec w piekarniku. Oprócz tego, że jest prawie niezniszczalna można przyrządzić w niej naprawdę wiele potraw. Sami przetestowaliśmy ją już wielokrotnie przyrządzając międzyinnymi podudzia kurczaka w sosie curry, kurczaka z fasolą i pieczarkami w pomidorowym sosie a nawet jogurtowe ciasto z gruszkami . Teraz przyszła kolej na pizzę! Tak właśnie, spaghetti pizza z patelni to nasze najnowsze odkrycie i powiem Wam szczerze, że ten przepis wymiata 😉
Spaghetti pizza z patelni, składniki:
Sos:
- 1/2 główki cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Pizza:
- 250g makaronu spaghetti
- 2 jajka
- 1/2 szklanka tartego parmezanu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- salami
- ser mozarella
- pomidorki koktajlowe
Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy w małym rondelku aż cebula się zeszkli. Następnie do rondelka dodajemy płatki chilli, pieprz, cukier, sól i oregano. Na koniec dodajemy koncentrat i chwilkę smażymy.
Gdy makaron się ugotuje, chwilkę go studzimy. Następnie dodajemy 2 jajka, parmezan oraz 1/2 łyżeczki oregano i 1/2 łyżeczki bazylii. Całość mieszamy i przerzucamy na porządnie wysmarowaną olejem patelnię żeliwną. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 10 minut. Po 10 minutach wyciągamy pizzę z piekarnika, smarujemy sosem pomidorowym i układamy na wierzch składniki (w naszym przypadku salami, mozarella i pomidorki koktajlowe ale możecie oczywiście dodać swoje ulubione dodatki) . Pizzę pieczemy przez kolejne 30-40 minut w 200°C.
Po wyciągnięciu kroimy i zjadamy!
Fajny pomysł! 🙂
Koniecznie go przetestuj! 🙂