Sezon grzybowy w pełni. Grzyby posiadają wiele walorów smakowych, dlatego My lubimy je jeść w najprostszej postaci, zazwyczaj podsmażone na patelni z samą cebulką i jajkiem – jest to wyśmienite i mega pożywne śniadanie. Ale skoro mamy teraz sezon i grzybów jest pod dostatkiem to staramy się je wykorzystywać w jak największej ilości dań. W zeszłym roku pisaliśmy jak ważne jest to, aby grzyby pozyskiwać tylko z pewnego źródła. Nasze źródełko /czyt. tata Maćka/ uzupełnia nasze zapasy regularnie i w zeszłym roku zjadaliśmy się pysznym tagliatelle z kurkami. W tym roku korzystając z nowej dostawy świeżych grzybów przyrządziliśmy to superowe quiche z kurkami i porem. Jeżeli już macie świeże grzyby i są z pewnego źródła to upychajcie je gdzie się tylko da, bo sezon niestety nie trwa wiecznie a powstają z nich takie cuda jak to!
Składniki na quiche z kurkami:
- 250 g kurek
- 1 duża cebula
- 1/2 średniej wielkości pora
- 2 łyżki oliwy
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 1/4 szkl parmezanu
- sól i pieprz
na kruche ciasto:
- 1,5 szkl mąki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- masło + bułka tarta do wysmarowania formy
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrabiamy kruche ciasto łącząc mąkę, masło, żółtka oraz odrobine soli. Zagniatamy krótko aż składniki się połączą nie musza tworzyć zwartej kuli, ciasto może się rozpadać.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tarta aby ciasto nie przywarło.
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia i palcami wypełniamy całość, również jej boki.
Spód pieczemy 20min w 200°C.
W międzyczasie przygotowujemy środek. Na patelni z oliwą podsmażamy delikatnie posiekaną w kostkę cebulę. Następnie do patelni dodajemy umyte i obrane kurki. Gdy kurki puszczą wodę dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora i całość solimy. Smażymy kurki do momentu całkowitego odparowania wody z patelni.
Gdy grzybki się smażą w małej miseczce łączymy ricottę, jajka, parmezan i doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię zdejmujemy z ognia i łączymy kurki z mieszanką ricotty.
Gdy spód już się upiecze przekładamy na niego farsz i wyrównujemy powierzchnię łopatką.
Całość pieczemy w 200°C przez 30 minut. Podajemy quiche na gorąco najlepiej prosto z pieca 😀
Wygląda znakomicie 🙂 szukam zamiennika dla kurek,co polecasz ?