Pizza na spodzie z cukinii to nasz kolejny przepis z wykorzystaniem tego warzywa. OMG jakie to jest smaczne i jakie serowe… tego przepisu po prostu trzeba spróbować. Oczywiście, że domowe pizze na spodzie z ciasta drożdżowego są najlepsze, ale kto ma teraz na to czas? Zrobienie domowej pizzy polecam w weekend, a w tygodniu po pracy jeżeli tylko najdzie nas ochota, można przyrządzić właśnie takie warzywne cudeńko. Cukiniowy zamiennik nie tylko jest mniej ciężkostrawny i lekki ale jest również o wiele szybszy w wykonaniu 🙂
The form you have selected does not exist.
Pizza na spodzie z cukinii, składniki:
Spód pizzy:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 2 kule sera mozzarella
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
Dodatki:
- 1/2 szklanki oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 5 pieczarek
- 1 łyżeczka oregano
Będziemy potrzebowali 3 szklanek startej na grubych oczkach cukinii. Jeżeli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę, nie musimy jej obierać. Jeżeli cukinia ma grubą skórę należy ją obrać i usunąć gniazda nasienne. Startą cukinię porządnie odsączamy z nadmiaru soków. Możemy to zrobić za pomocą sitka, rąk lub czystej ściereczki.
W misce łączymy odciśniętą cukinię, jajka, startą na dużych oczkach mozzarellę, parmezan, sól. Całość dokładnie mieszamy. na koniec dodajemy mąkę i również dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 10 min na bok i zabieramy się za przygotowanie dodatków.
Dodatki do pizzy możemy mieszać i urozmaicać według własnych upodobań. Składniki na dodatki podane powyżej to nasza wersja składników które akurat były pod ręką 🙂
Spód do pizzy powinien mieć konsystencję za gęstego ciasta do placków ziemniaczanych. Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę smarujemy oliwą. Przekładamy nasze ciasto wylewając je na środek. Za pomocą łyżki formujemy pożądany kształt. Wkładamy spód do pieca nagrzanego do 230°C na 20 min lub do momentu zarumienienia się ciasta.
Następnie na ciasto wykładamy nasze dodatki i ponownie wstawiamy do pieca na kolejne 15 min.
Smacznego!
Nareszcie zdowa pizza!!!
Dzieki za wspaniały przepis !!!!!!!
WOW, pizza wygląda niesamowicie!!! Jestem pod wielkim wrażeniem, że spód Wam się tak ładnie złożył? I to bez mąki!
jest mąka w przepisie
jest.
Świetny przepis, zdrowo, syto, smacznie. Super!
Dziękuję! Uwielbiam czytać takie komentarze! 🙂
Czy mogę dodać mąkę ryżową?
Fajny przepis . Dodałabym więcej cebuli, bo cebula do cukini paduje wybornie.