Takie obiady to ja lubię – wchodzę po pracy do domu i już jest gotowy. Tym razem Maciek postanowił nas zaskoczyć i o dziwo obiad był bez mięsa. Która z nas by nie chciał mieć takiej pomocy w kuchni? Tak możecie mi pozazdrościć 😉 Niestety, Maćka, który nam go przygotował nie mogę nikomu pożyczyć, ale przepis na to pyszne danie to z pewnością już tak. Curry z ciecierzycą jest to nasza kolejna propozycja na smaczny, szybki i tym razem trochę bardziej orientalny obiad (polecamy spróbować również przepisu na kurczaka w sosie pomarańczowym). Wychodzi z tego jedzenia na 2 dni dla dwóch osób. I szczerze Wam powiem, że drugiego dnia smakowało chyba jeszcze lepiej.
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na curry z ciecierzycą 4 porcje:
- 2 puszki ciecierzycy
- 1 puszka mleka kokosowego /400ml/
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka chilli
- łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Zaczynamy od posiekania drobno cebuli oraz czosnku. Następnie na oliwie podsmażmy najpierw cebulę, następnie dodajemy do niej czosnek. Całość smażymy przez około minutę. Podczas smażenia cebuli, w moździerzu ucieramy kurkumę, kmin, chilli oraz suszoną kolendrę. Dodajemy mix przypraw do cebuli. do tego dodajemy 2 łyżki wody i całość podsmażmy aż zrobi się z tego pasta.
Następnym krokiem jest dodanie odsączonej ciecierzycy oraz mleczka kokosowego. Całość mieszamy, dodajemy miód i doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy 30 min.
Curry z ciecierzycy najlepiej smakuje z ryżem.
Jakie to pyszne 🙂 kilka składników, które stworzyło takie dobre danie 🙂 dzięki po raz kolejny za świetny przepis, który wykorzystam na pewno znowu.
Smaczne,ale jak dla mnie za dużo miodu, następnym razem dam mniej.
Pewnie, warto eksperymentować z intensywnością smaków 🙂