Czy Wiecie co najbardziej lubię w tym daniu? Aby je przygotować potrzeba dokładnie tyle czasu ile trwa ugotowanie samego makaronu 😉 Cała historia powstania tego dania wyglądała mniej więcej tak: któregoś pięknego wieczoru, gdy starszą córkę sprzedaliśmy dziadkom a młodsza spała już w najlepsze siedzielismy z Magdą przed TV i jak to bywa zwykle po 19.00 /gdzie według 90% diet powinno się już nic jeść/ dopadł nas ogromny głód. Szybki rekonesans po lodówce a tam niestety nic gotowego do zjedzenia. Całe szczęście przypomniało nam się, że w zamrażarce jest paczka krewetek. No ale co dalej… bo przecież same krewetki to trochę mało jak na naszą dwójkę ludzi, którzy posiadają apetyt za czworo 😉 Po krótkiej burzy mózgów tym samym momencie wpadliśmy na pomysł żeby zrobić spaghetti aglio olio podrasowane uwielbianymi przez naszą dwójkę krewetkami i masłem.
Co do samego przygotowania ogólnie wygląda to tak, że sam makaron w sumie może się już gotować a Ty możesz zabierać się dopiero za robienie całej reszty. To danie w swojej prostocie jest po prostu rewelacyjne i tym samym przepyszne. Drodzy Panowie jeżeli chcecie zaimponować swoim partnerkom a w kuchni wychodzi Wam jedynie jajecznica to to spaghetti aglio olio z krewetkami jest dla Was! Nie da się go zbytnio zepsuć a przygotowanie jest banalnie proste!!!
Składniki na spaghetti aglio olio z krewetkami:
- 300 g makaronu spaghetti
- 225 g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- parmezan
- płatki chilli
- sól
Na patelni łączymy masło z oliwą, następnie dodajemy pokrojony w cienkie paseczki czosnek.
Czosnek podsmażamy przez ok 1-2 minuty i zdejmujemy go z patelni zanim jeszcze zacznie się rumienić.
W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Kolejnym krokiem będzie dodanie opłukanych krewetek do czosnkowej oliwy.
Całość doprawiamy solą i płatkami chilli według uznania i podsmażamy jeszcze 5 min.
Do zdjętej już z ognia patelni dodajemy ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki.
Przed podaniem danie posypujemy parmezanem.
Wytrawne pysznosci!
Pychotka. Bardzo łatwy i smaczny przepis 🙂
Cieszymy się, że smakowało 🙂
Skorzystałam z przepisu, proste i pyszne danie.