Łazanki z kiełbasą, pieczarkami i białą kapustą to na prawdę świetne danie. Jest mega sycące i do tego bardzo aromatyczne. W sumie to szczerze przyznam, że przez większą część życia nie miałem okazji tego dania spróbować. Jednak któregoś razu wróciłem do domu, a w nim unosił się aromat kapusty i podsmażanej kiełbasy, który od razu mnie zaintrygował /takie moje klimaty/. Okazało się, że Magda ze swoją mamą przygotowały łazanki z kiełbasą tego dnia na obiad. Powiem Wam szczerze, że zjadłem całą michę i chyba jeszcze wciągnąłem ze dwie dokładki. O tak, przekonałem się do łazienek z kiełbasą i szczerze Wam polecam to pyszne danie.
Maciek
The form you have selected does not exist.

Składniki na łazanki z kiełbasą:
- 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty
- 1 łyżeczka kminku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 sztuk pieczarek
- 200 g kiełbasy zwyczajnej
- makaron łazanki
Zaczynamy od umycia i posiekania kapusty. Następnie kapustę gotujemy z kminkiem w osolonej wodzie przez 30 min aby zmiękła.
W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy go według opisu na opakowaniu.
Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone pieczarki.
Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy pokrojona kiełbasę i smażymy całość aż kiełbasa nabierze ładnego rumianego koloru.
Do patelni dodajemy ugotowana odsączoną kapustę i doprawiamy całość do smaku sola i pieprzem.
Na koniec łączymy wszystko z makaronem i gotowe!
