Jak już jeść kurczaka to tylko w najlepszym wydaniu. Słodkawe, rozpływające się w ustach mięso i unoszący się aromat jabłek to jest właśnie to, na co jesienią najbardziej mam ochotę. Ma być pyszne, ciepłe, sycące i o kuszącym zapachu, aby po takim obiadku móc z zadowoloną miną nie myśleć jeszcze o kolacji 😉 Odkąd pamiętam, w moim rodzinnym domu to kaczka zawsze była podawana z jabłkami /przepis znajdziecie TU/ i tak samo jak lubię ten pełen wspomnień smak to uwielbiam również testować nowe połączenia jak to prezentowane w tym wpisie. Kurczak z jabłkami w sosie barbecue to ostatni hit w naszej kuchni, spytacie dlaczego? Gdy najbardziej wybredny pięcioletni krytyk kulinarny w naszym domu krzyczy 'Mamo chcę jeszcze!’ to znak, że wyszło idealnie. Z resztą nie tylko Majeczka się nim zajadała, my również delikatnie mówiąc wylizaliśmy nasze talerze do czysta 😉
Kurczak z jabłkami, składniki:
- 6 kawałków kurczaka /my wybraliśmy udka/
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szkl. sosu barbecue kupnego lub z domowego przepisu
- 1/2 szkl. soku jabłkowego
- 3 łyżki miodu
- sól i pieprz
Zaczynamy od przyprawienia kurczaka solą, pieprzem oraz tymiankiem i obsmażenia go na oliwie z obu stron na złoty kolor.
W międzyczasie cebulę kroimy w piórka a jabłka w ósemki.
Gdy kurczak osiągnie pożądany kolor przekładamy go wraz z pokrojonymi jabłkami do żaroodpornego naczynia.
Na patelni na której smażony był kurczak podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 1min.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do cebuli i czosnku soku jabłkowego, sosu barbecue i miodu.
Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z kurczakiem.
Danie pieczemy w 200°C przez 60-90 min. w zależności od wielkości kawałków mięsa
Bardzo smaczne,przepis znakomity!
Witam
Gdzie Pani w Polsce kupuje sos barbeque?
Zazwyczaj gotowe sosy bbq kupujemy w hipermarketach, niestety w małych sklepach ciężko jest dostać. Polecam również zrobić własny sos 😉