Całe życie fascynowała mnie kuchnia w stylu amerykańskim, te ich burgery, hot-dogi i inne cudne kanapki. Jest to mieszanina przepisów z całego świata. W zależności od pochodzenia kucharza sprawia, że np choć burger jest dalej burgerem to dzięki całej otoczce i przeróżnym dodatkom różnią się od siebie diametralnie. Uwielbiam oglądać programy pokazujące restauracyjki z ichnim jedzeniem. Trzeba im przyznać, że mają rozmach i pomysł, aż ślinka po prostu cieknie. Ale wracając na nasze rodzime podwórko, kiedy kręcimy się z Magdą po różnych miejscach w tym też zlotach foodtrucków, zawsze staram się wyłapać jakiś samochód w którym serwowane jest coś w stylu amerykańskim. Szukamy inspiracji do tworzenia nowych dań dosłownie wszędzie. Tak też powstał przepis na pulled pork i tak też powstała ta oto kanapka z rwaną wieprzowiną.
Składniki na 2 porcje:
Nasz przepis na pieczonego pulled porka z innym pomysłem na kanapkę znajdziesz TU ale tak dla przypomnienia przepis na przygotowanie mięsa wrzucamy jeszcze raz:
Główny Składnik:
- 2 kilogramowy kawałek wieprzowiny (my użyliśmy łopatki)
Składniki na mieszankę do natarcia mięsa:
- 1 łyka roztartego w moździerzu kuminu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki węgierskiej łagodnej pasty paprykowej
- 80g brązowego cukru
Składniki na solankę:
- 2 litry wody
- 130g soli
- 100g brązowego cukru
- 2 liście laurowe
- 3-4 łyżki mieszanki do natarcia mięsa
Skaładniki potrzebne do kanapki:
- 2 świeże bułki typu ciabbatta
- 1 łyżka majonezu
- 2 garści rukoli
- 1 burak
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw, w moździerzu rozcieramy kumin, po czym dodajemy wszystkie suche składniki dokładnie mieszając. Następnie mix przypraw mieszamy dokładnie z węgierską pastą oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną masę odstawiamy na bok gdyż będzie nam jeszcze potrzebna.
Następnie przygotowujemy solankę do dużej miski (takiej aby mięso wraz z solanką się w niej zmieściły, my użyliśmy niskiego, ale o dużej pojemności garnka) wlewamy 2 litry zimnej wody oraz wszystkie wcześniej wymienione składniki w tym mix przypraw i dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy mięso i odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki.
Po upływie czasu wyciągamy mięso dokładnie osuszamy i nacieramy dokładnie mixem przypraw, wkładamy do brytfanki i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Nastawiamy piekarnik na 100C bez termoobiegu, i pieczemy tak przez około 8 godzin. Po 8 godzinach podkręcamy piekarnik do 130C, odkrywamy mięso i pieczemy przez jeszcze 2 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso skończy się piec wyciągamy je aby mogło trochę odpocząć.
Gdy mamy już przygotowane mięso lub jeszcze nam się dopieka zabieramy się za przygotowanie składników do naszej kanapki.
Buraka myjemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5h lub wkładamy go gdy nasze mięso się jeszcze piecze w tej ostatniej fazie.
W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc w miseczce miód, musztardę, oliwę doprawiając go solą i pieprzem.
Ciabattę rozkrajmy wzdłuż na pół smarując obie połówki majonezem. Następnie na bułce układamy rukolę, mięso, sos, połowę pokrojonego w plastry buraka i ponownie rukolę. Voila
Super! Znakomity przepis!!!