Za przygotowanie muszli makaronowych zabierałam się naprawdę długo. Wydawało mi się, że jest z nimi bardzo dużo roboty – byłam w strasznym błędzie! Teraz wiem, że przygotowanie ich nie jest zbyt czasochłonne, a przepis ten jest bardzo prosty w wykonaniu. Faszerowane muszle makaronowe stały się hitem na naszym stole. Gdy zaserwowałam je na obiad, całą rodzinką zajadaliśmy się nimi i to w kompletnej ciszy. Nie było ochoty na gadanie, a talerze zostały wylizane do czysta!
Magda
Więcej przepisów na pyszne makarony znajduje się w zakładce: Makarony 🙂
The form you have selected does not exist.
Składniki na faszerowane muszle makaronowe:
- 1 główka cebuli
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta płatków paprykowych
- pęczek natki pietruszki
- 250 g sera ricotta
- 500 g przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 2 kule sera mozzarella
Zaczynamy od ugotowania muszli al dente według przepisu na opakowaniu.
Następnie w międzyczasie zabieramy się za pokrojenie cebuli w kostkę.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek.
Następnie do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone.
Mięso z cebulą przyprawiamy 1 łyżeczką oregano, czosnkiem granulowanym, szczyptą płatków paprykowych oraz solą i pieprzem
Gdy mięso się usmaży dodajemy zdejmujemy je z ognia i dodajemy ricottę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do małego rondelka dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przelewamy nasz przecier pomidorowy i włączamy palnik aby zaczął się podgrzewać.
Następnie do przecieru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, 1 łyżeczkę oregano. Doprawiamy całośc solą i pieprzem i mieszając czekamy aż się zagotuje, zdejmujemy z ognia.
Do naczynia żarodpornego przelewamy 1/3 uzyskanego sosu.
Następnie muszle faszerujemy mięsem i układamy w naczyniu.
Na koniec zalewamy je resztą sosu i posypujemy z wierzchu startą mozzarellą.
Faszerowane muszle makaronowe pieczemy w 180C przez ok 25 min lub do momentu zarumienienia się sera.
Gotowe! Smacznego!