Bardzo długo zabierałem się za przepis na duszoną kapustę. Zawsze było jakieś ale. Najbardziej obawiałem się tego, że przygotowanie jest mozolne i ogólnie może być dość skomplikowane. Jakże się myliłem kiedy przeglądając 'internety’ stwierdziłem, że duszona kapusta z kiełbasą to wcale nie jest aż tak pracochłonna potrawa. Szybko sprawdziłem jakie przyprawy mamy w naszej szafce, pół główki kapusty miałem akurat w lodówce bo dzień wcześniej robiliśmy surówkę z białej kapusty. Kiełbasę chyba zawsze mamy więc szybko zabrałem się do roboty.
Początkowo w domu unosił się jedynie zapach podsmażonej kiełbasy, przez chwilę zacząłem się obawiać, że nic z tego nie wyjdzie. Jednak po jakichś 20 minutach gotowania powoli po domu zaczął się unosić kapuściany aromat. Kubki smakowe zaczęły wariować i już wtedy wiedziałem, że będzie to coś smacznego. Nawet nie wiecie jak się cieszyłem kiedy Magda po spróbowaniu od razu zamówiła pełną miskę kapusty i wymiotła ją w tempie wprost ekspresowym. I w ten oto sposób, po przetestowaniu go na mojej żonie kolejne danie trafiło na naszego bloga 🙂
Maciek
Duszona kapusta z kiełbasą składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1 pałka dobrej kiełbasy
- 1 duża główka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 suszonych grzybów
- olej do smażenia
Zasmażka:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
W dużym garnku na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę.
W międzyczasie suszone grzyby moczymy w wodzie przez minimum 15-20 minut.
Smażymy całość, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. W czasie kiedy kiełbasa się smaży drobno szatkujemy kapustę.
Gdy kiełbasa z cebulą i czosnkiem będą usmażone, dodajemy posiekaną kapustę. Zalewamy całość 1 szklanką wody. Dodajemy 2 łyżeczki soli oraz odsączone i posiekane grzyby. Całość dusimy przez 40 minut. Po tym czasie doprawiamy pozostałymi składnikami czyli: kminkiem, papryką słodką, papryką wędzoną, pieprzem, cukrem oraz octem jabłkowym.
Następnie zabieramy się za przygotowanie zasmażki. 2 łyżki masła roztapiamy na patelni, dodajemy 1 łyżkę mąki i smażymy aż całość zacznie się rumienić.
Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy dokładnie i dusimy całość na małym ogniu przez 10 minut.
Kapusta jest gotowa do jedzenia od razu, ale wiadomo, że tego typu dania najlepiej smakują następnego dnia. Pamiętajcie tylko, że trzeba podgrzewać ją na małym ogniu aby się nie przypaliła.
Nazwa brzmi banalnie, ale w smaku to jest coś niesamowitego! <3
faktycznie, ale ciężko to danie nazwać inaczej 😉