Totalnie nie wiem co się dzieje, ale ta cukinia robi się bardzo uzależniająca. W naszym domu jemy ją praktycznie non-stop! Czy to na obiad, śniadanie czy nawet na deser. Pochłaniamy ją więc w gigantycznych ilościach i jakoś się nam to nie nudzi. Dodatkowo tak jak właśnie ta cukinia faszerowana mięsem w sosie pomidorowym , z uwagi na sos jedzona jest również przez naszego przedszkolaka z czego oboje jesteśmy bardzo zadowoleni 🙂 Cukinię faszerowaną i to na różne sposoby jemy dość często, gdyż jest to ekspresowa alternatywa dla standardowego obiadu, a robi się ją naprawdę szybko. Szkoda, że dopiero teraz przyszło mi do głowy aby cyknąć foty. Obiecuję, że od teraz będziemy robić fotki i wrzucać przepisy na blog chyba każdego naszego obiadu 😉
A może zamiast mięsa mielonego masz ochotę na zapiekaną cukinię z kuskusem i szynką – która to jest jednym z naszych pierwszych przepisów na blogu 🙂
Magda
Cukinia faszerowana mięsem,
składniki na 4 porcje:
- 2 małe cukinie
- 250g mięsa mielonego
- 3 plastry bekonu
- 2 ząbki czosnku
- o,5 główki czerwonej cebuli
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 suszone pomidory
- 2 kule sera mozzarella
- 0,5 łyżeczki płatków paprykowych
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Bekon kroimy na cienkie paseczki i smażymy go na patelni aż puści tłuszczyk.
Następnie do patelni z bekonem dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż cebulka zacznie się rumienić, wtedy dodajemy drobno posiekane suszone pomidory.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do patelni mięsa. Gdy mięso zacznie ładnie się rumienić dodajemy przecier oraz przyprawy do smaku.
W międzyczasie cukinię myjemy, kroimy na połowę i wydrążamy za pomocą łyżki nasiona ze środka.
Do wydrążonej cukinii przekładamy sos z mięsem i posypujemy z wierzchu startym serem mozzarella.
Cukinie pieczemy w 200°C przez 15 minut lub do momentu ładnego zapieczenia się z wierzchu sera.
The form you have selected does not exist.