Curry z dyni i ciecierzycy to ciekawa propozycja na rodzinny obiad jak i pomysł na wykorzystanie dyni. Jak to bywa jesienią dynia jest na czasie. Dodatkowo jakoś tak zawsze co roku bywa, że nigdy dyni nie kupujemy tylko zawsze ktoś ją nam prezentuje. Ofkors ja nie mam nic przeciwko takim prezentom. Dynia jest u nas zawsze mile widziana. A gdy akurat nie mam na nią pomysłu, przerabiam ją na puree aby móc ją zajadać cały rok.
Taki obiad to ja rozumiem pyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach i co najważniejsze, przygotowane przez moją druga połówkę 😉 Czy tylko ja tak mam? Przygotowany obiad przez Maćka smakuje mi zawsze o wiele bardziej niż ten nad którym ja sterczę przy garach… 😛
Magda
Przy nadmiarze dyni, polecamy kilka naszych przepisów z jej wykorzystaniem:
- puree z dyni
- jak upiec dynię piżmową
- ciasto z dyni z orzechami włoskimi
- zupa krem z dyni
- sałatka z pieczoną dynią i roszponką
- makaron z dynią i orzechami
- jak wysuszyć pestki z dyni
The form you have selected does not exist.
Składniki na curry z dyni i ciecierzycy:
- ok 500 gram obranej dyni
- 1 słoik 400 gram ciecierzycy gotowanej
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu
- oliwa
Przygotowanie curry z dyni i ciecierzycy zaczynamy od obrania dyni ze skóry i pokrojenia jej w kostkę 2×2 cm.
Następnie przygotowujemy mieszankę przypraw. Do moździerza dodajemy po 1 łyżeczce każdej z wyżej wymienionych przypraw i dokładnie rozcieramy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dynię, aż zacznie się lekko przypalać, zdejmujemy ją łyżką z patelni do miseczki i odstawiamy na bok. Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Całość podsmażamy aż cebula się zeszkli. Dodajemy do tego zrobiony wcześniej mix przypraw i chwilkę podsmażamy.
Gdy z patelni zaczną się unosić zapachy dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz usmażoną dynię.
Smażymy całość 2 minuty, po czym zalewamy dynię mlekiem kokosowym. Puszkę po mleku kokosowym zalewamy do połowy wodą, mieszamy aby ją opłukać z resztek pozostałych na ściankach i wlewamy na patelnię.
Następnie dodajemy łyżkę miodu.
Całość gotujemy przez około 15-20 minut aż sos zacznie gęstnieć.
Na koniec doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Polecamy curry podawać z ugotowanym ryżem.
Gotowe. Smacznego!