Ciasto z dyni lub inaczej nazywane ciasto dyniowe, tak jak i moje ulubione ciasto marchewkowe nazwę swą zawdzięcza dodatkiem tego warzywa. Dodatkowo jest mokre, aromatyczne, sycące i idealne do kawy ciasto to jest must have tej jesieni. Jak co jesień moja zamrażarka wypchana jest po brzegi dynią dlatego co raz wymyślam sposoby na jej podanie. Aczkolwiek nic już nie mogę poradzić na to, że jesienią pomysły z jej wykorzystaniem aż mnożą mi się w głowie. Na koniec mogę jedynie serdecznie polecić wypróbowanie tego przepisu jak i innych dyniowych przysmaków z listy poniżej 😉
Magda
P.S. Jeżeli masz smaka na więcej dyniowych pomysłów, zapraszam po przepisy na:
- pumpkin spice latte – dyniowa kawa latte
- dyniowa rolada z kremem z serka mascarpone
- makaron w sosie dyniowym
- curry z dyni i ciecierzycy
- sos dyniowo-pomidorowy do makaronu
- placki z dynii na słodko lub wytrawnie
- jak upiec dynię piżmową
- ciasto z dyni z orzechami włoskimi
- zupa krem z dyni
- sałatka z pieczoną dynią i roszponką
- makaron z dynią i orzechami
- jak wysuszyć pestki z dyni

The form you have selected does not exist.

Składniki na ciasto dyniowe:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka przyprawy Pumpkin Spice /dokładny przepis/
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka puree z dyni /dokładny przepis/
- 1/2 szklanki oleju
wierzch ciasta:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od połączenia suchych składników czyli mąki, cukru, proszku do pieczenia, przyprawy Pumpkin Spice i soli.
Następnie za pomocą miksera/robota do suchych składników mieszając dodajemy mokre czyli mleko, jajka, olej oraz puree z dyni.
Mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy i przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Następnie zabieramy się za przygotowanie wierzchu ciasta.
W małej miseczce łączymy cukier, mąkę oraz cynamon. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do uzyskania grudek.
Na koniec przekładamy w miarę równomiernie uzyskaną posypkę na ciasto i lekko przyklepujemy.
Ciasto dyniowe pieczemy w 180C przez ok 35 min. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe należy w jego środek wsadzić czystą wykałaczkę. Jeżeli wykałaczka wyjdzie czysta ciasto jest gotowe.
Smacznego!
