Kiedyś, a właściwie to w sumie nie tak dawno, bo jakieś 4 czy 5 lat temu zawsze sądziłam, że zrobienie sernika jest czymś wybitnie skomplikowanym. W chwili obecnej zrobienie takiego prostego sernika jaki widzicie tu na zdjęciach, zajmuje mi maksymalnie 20 minut. Oczywiście mówię o jego przygotowaniu, zanim wstawimy go jeszcze do pieca, bo niestety na taką ekspresową wersję razem z pieczeniem jeszcze nie wpadłam. Czasem przygotowując go, sama przecieram oczy ze zdumienia, bo chwila moment i siedzi już w piecu. Ten prosty sernik z początku chciałam nazwać na blogu 'brzydkim kaczątkiem’ czy coś w ten deseń bo jak widzicie na zdjęciach urodą zbytnio nie grzeszy, ale powiem Wam i to nie jest tylko moja totalnie nie obiektywna ocena, że w smaku jest grzechu wart. Jednakże o tym przekonacie się tylko wtedy jak go sami spróbujecie upiec lub wprosicie się do mnie na kawkę 😉
Magda
A tu są nasze serniki w innych wydaniach:
The form you have selected does not exist.
Składniki na prosty sernik trzyskładnikowy:
- 450g serka śmietankowego jak np. alemette
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- 7 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego /opcjonalnie/
Zaczynamy od porządnego zmiksowania serka za pomocą robota kuchennego lub ręcznego miksera.
Następnie do serka dodajemy puszkę mleka zagęszczonego i ponownie miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Kolejnym krokiem będzie oddzielenie żółtek od białek. Żółtka dodajemy do masy a białka ubijamy na sztywną pianę.
Jeżeli używamy ekstraktu teraz dodajemy go do masy.
Gdy żółtka ładnie nam się połączą z masą, dodajemy powoli ubitą pianę i dzieląc ją na trzy części dodajemy ją do masy. Pamiętajmy aby wmieszać ubitą pianę szpatułką lub łyżką, nie używamy już do tego robota.
Tortownicę, my mamy standardową o średnicy 24 cm, wykładamy na dnie i z boków papierem do pieczenia.
Przelewamy masę sernika do tortownicy i uderzamy tortownicą kilka razy o blat aby pozbyć się zbędnego powietrza.
Do piekarnika na dolną półkę wkładamy głęboką blaszkę z 3-4 szklankami wody.
Sernik wkładamy na górną półkę i pieczemy go w 170°C przez 50 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku na kolejne 40 minut.
Następnie wyciągamy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy go w lodówce. Smacznego 🙂
Pani Magdo, czy naprawdę wystarczy tylko 450g serka? To taki sernik amerykański i jak czytałam, wszędzie jest min. 1kg. I jeszcze ta blacha 28cm…no duża dosyć, jak na te propozycje. Przepraszam, że jestem takim niedowiarkiem, ale mam zamiar popełnić sernik po raz pierwszy w życiu i oczywiście wymyśliłam eksperymentowanie na Święta :-Proszę o poradę. Pozdrawiam i wspaniałych smakołyków życzę 🙂 🙂
Pani Aniu, tortownica 24 cm! Moja pomyłka. Ogólnie robiłam ten sernik już nie raz i w te święta znów mam na niego zamówienie u mojej rodzinki 😉 Szczerze polecam przepis bo w smaku jest pyszniutki a do tego bardzo sycący 😀
Sernik upieczony! trochę opadł, ale odwróciłam na opak i jest boski (taki żółciutki):-) mam pomysł, żeby zaserwować go jutro z malinami na ciepło;) chyba będzie wszystkim smakował , no ja nie powstrzymałam się od spróbowania;) cud miód!! dziękuję za przepis i za inspiracje!! cudownych i smacznych Świąt życzę:-)
Super! Mamy nadzieję, że będzie wszystkim smakował! Wesołych Świąt <3
Przepięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje 🙂 uwielbiam sernik w każdym wydaniu, ale ten z pewnością jest jednym z moich ulubionych. Ciasto jest delikatne i lekkie, rozpływa się w ustach, a przy tym jest łatwe do przygotowania. Na świątecznym stole skradło serce wszystkich moich gości. Z pewnością przepis zagości u mnie na stałe 🙂
czy to normalne, że po dodaniu mleka zagęszczonego (ale z karotniku nie z puszki) masa zrobiła sie strasznie rzadka, wrecz powstał płyn ?? :O