Takie cista to ja lubię, ciach mach tylko zamieszać i gotowe 😉 To nie jest pierwsze tak proste ciasto na naszym blogu. Wcześniej serwowaliśmy już przepisy na proste ciasto z truskawkami, ciasto z wiśniami i migdałami oraz ten prosty sernik trzyskładnikowy. Teraz przyszła pora na proste ciasto z borówkami, które przygotowuje się iście łatwo. Aczkolwiek takie wypieki najbardziej uwielbiam jeść do porannej kawusi to sprawdzą się równie dobrze jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Jak szaleć to szaleć wtedy mam cały dzień na spalanie zjedzonych kalorii, bo przecież słodkości to najlepiej z rana pałaszować a nie tuż przed spaniem- prawda? Smacznego 😉
Magda
P.S. A jeżeli lubicie borówki tak bardzo jak ja i posiadacie ich więcej niż do wykonania tylko tego przepisu to polecam również przepisy na:
- Bananowe muffinki z borówkami
- Kruche ciasto z malinami i borówkami
- Ciasto leśny mech
- Muffiny z borówkami – bardzo owocowe
- Placki z borówkami na wyśmienite śniadanie
- Rogaliki z borówkami w wersji ekspresowej
- Chlebek borówkowy
- Pierogi z borówkami
- Proste ciasto z borówkami

The form you have selected does not exist.

Składniki na proste ciasto z borówkami:
- 1,5 szklanki cukru
- 100 g masła
- połówka cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki świeżych borówek
- masło i bułka tarta do smarowania formy
Zaczynamy od utarcia masła z cukrem.
W międzyczasie łączymy suche składniki czyli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Gdy cukier ładnie połączy się z masłem cały czas mieszając dodajemy sok z połowy cytryny, jajka, ekstrakt migdałowy oraz mleko.
Następnie do mokrych składników dodajemy suche.
Na koniec do masy dodajemy świeże borówki i całość delikatnie mieszamy.
Następnie formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Przekładamy masę do formy i pieczemy ciasto w 160C przez 1h.
Po tym czasie sprawdzamy ciasto wykałaczką. Jeżeli jest gotowe proste ciasto z borówkami wyciągamy z pieca do ostygnięcia.
Gotowe. Smacznego!
