Ohhh takie słodkości to ja mogłabym jeść po prostu non stop! Wszystko było by super, gdyby nie to że wszystko idzie w dupkę 😉 Nie no a mówiąc tak na poważnie, to serio od jakiegoś czasu chęć na ciasto nachodzi mnie coraz częściej i przestać męczyć nie chce (mam nadzieję że to nie ciąża 😉 ). Ale oprócz oczywistych minusów moich częstych wypieków, które z wiadomych przyczyn znikają w mgnieniu oka, są również i plusy. Jednym z nich i właściwie najważniejszym jest to, że pieczenie idzie mi coraz lepiej i mogę się z Wami nimi tutaj podzielić <3 …. a grunt to skromność! A tak już całkiem serio to nie myślałam, że to odwrócone ciasto z ananasem i wisienkami wyjdzie świąteczne ale i kolorystycznie i smakowo całkowicie wpisuje się w atmosferę świąt.
Składniki na ciasto z ananasem:
- 1 puszka ananasa w plastrach w syropie
- 1 słoiczek wisienek koktajlowych
- 1 czubata szkl mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kakao w proszku
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szkl rozpuszczonego masła
- 1/2 szkl brązowego cukru + 2 łyżki
- 1/2 szkl mleka
- 1 łyżka masła
Okrągłą blaszkę do pieczenia lub tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy dwoma łyżkami cukru.
Na dnie naczynia układamy plastry ananasa a wolne luki wypełniamy wisienkami bez szypułek.
W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kakao i szczyptę soli.
W drugiej misce łączymy mokre składniki zaczynając od połączenia jajek z cukrem i rozpuszczonym masłem.
Następnie do tejsamej miski dodajemy mleko i 1/2 szklanki syropu z puszki po ananasie.
Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy całość.
Przekładamy masę do tortownicy z ananasem i pieczemy ciasto przez 40 min w 180°C
Po wyjęciu ciasta z pieca przekładamy je do góry dnem na talerz lub paterę. Gotowe!